Slovenija
9526 ogledov

Kaj je z davki, če stanovanje prek Airbnb oddajaš v tujini

evro, evri, štetje, denar Shutterstock
Finančna uprava ima na muhi tudi vse, ki nepremičnine oddajajo v tujini.

"V Bruslju, kjer sem nekaj časa delal, smo najeli stanovanje in smo imeli prosto sobo, ki smo jo oddajali prek airbnb.com. Denar sem prejel na slovenski račun. Ali moram prijaviti dohodek in kako," nas je po grožnji finančne uprave, da ima podatke o oddajanju prek Airbnb in Bookinga, povprašal bralec. Enako velja za vse, ki oddajajo nepremičnino na Hrvaškem ali drugje v tujini.

Kdor je rezident Slovenije, to pa je vsak, ki ima tukaj stalno bivališče, mora v Sloveniji plačati dohodnino, pravijo na finančni upravi. Sam mora ugotoviti in prijaviti, koliko je imel stroškov in koliko mu je ostalo dobička, za stroške, ki jih uveljavlja, pa mora seveda imeti dokazila.

"Zavezanec – rezident Slovenije, ki dosega dohodke iz naslova opravljanja dejavnosti oddajanja nepremičnine v turistični najem, ki imajo vir v tujini, v Sloveniji pa iz tega naslova dohodkov ne dosega, mora davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti ugotavljati v skladu z določbami 48. člena ZDoh-2. Zavezanec mora sam, ob upoštevanju določb ZDoh-2, ki urejajo obdavčitev dohodka iz dejavnosti, ugotoviti višino prihodkov in odhodkov, ki jih je dosegel v zvezi z opravljanjem dejavnosti v tujini v posameznem davčnem letu, na tej podlagi pa ugotoviti davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti, tj. dobiček (razliko med prihodki in odhodki) in sestaviti ter davčnemu organu predložiti davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti do 31. marca tekočega leta za preteklo koledarsko leto," so pojasnili na finančni upravi.

Denar Davkarija Slovenija Airbnb in Booking. Furs odločen, da pobere davke

Za tiste, ki so dohodek prejeli na slovenski račun, je samoprijava najbrž smiselna, saj ima finančna uprava dostop do podatkov o prilivih na račun

Podkupnina: Kuverta z denarjem. Oddajanje Slovenija Zaslužkarje prek Airbnb in Bookinga so najbrž razkrile banke

Državo za tujino zanima samo davek, nič drugega

Fizični osebi, ki nepremičnine oddaja le v tujini, se v Sloveniji ni treba prijaviti kot sobodajalec. "Obveznost takšnega zavezanca je, da davčnemu organu predloži prijavo za vpis dejavnosti v davčni register na obrazcu DR-03. Kaj in kako mora zadevo, zaradi oddajanja nepremičnine v turistični najem, urediti v tujini, je stvar tuje zakonodaje," pravijo na finančni upravi.

Kot da je poslovna enota v tujini

Če zavezanec še ima dodhodke iz opravljanja dejavnosti in je zaradi tega vpisan v davčnem registru, se šteje, da ima v tujini, kjer ustvarja prihodke iz oddajanja v najem, poslovno enoto. "To pomeni, da mora tak zavezanec tudi za del dejavnosti, ki jo opravlja v tujini, ugotavljati prihodke in odhodke v skladu s slovensko davčno zakonodajo ter te prihodke in odhodke vključiti v davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ki ga sestavlja že za dejavnost oziroma dejavnosti, ki jo oziroma jih opravlja v Sloveniji. V tem primeru ima zavezanec možnost v davčnem obračunu uveljavljati odbitek v tujini plačanega davka iz naslova opravljanja dejavnosti," so še pojasnili na finančni upravi.

Več informacij lahko najdete v pojasnilih, ki jih je pripravila finančna uprava in jih najdete tukaj

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • tomaz 12:56 18.december 2017.

    Sam sem mnenja, da bi morali vsi, ki oddajajo svoja stanovanja to opravljati preko neke registrirani dejavnosti in ne tako, da nihče niti ne ve kdo, kdaj in kako se mu sprehaja po bloku. Prihajajo ljudje sredi noči. iščejo stanovanje ...prikaži večvanje in motijo sostanovalce. Ta dejavnost bi morala biti ločena od stanovanjskih enot sosedov.

  • srecnii 11:16 18.december 2017.

    Balkanske plače, Evropski zakoni