Del manjšine po svoje

Foto: Žurnal24 Še enkrat smo priča temu, da se želi italijanska narodna skupnost uporabljati v
Ankaranski 
Italijani. 
Že podali vlogo za svojo samoupravno skupnost, čeprav občine še ni.
Oglej si celoten članek

Skupina pripadnikov italijanske narodne skupnosti iz Ankarana je na upravni enoti v Kopru sprožila postopke registracije dveh združenj, samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Ankaran in združenja skupnost Italijanov Ankaran.

“Združili smo se, ker želimo odločati o vprašanjih, ki se nanašajo na varstvo posebnih pravic, ter organizirati kulturne, raziskovalne, informativne, gospodarske in druge dejavnosti za razvoj italijanske narodne skupnosti v Ankaranu ter vzgojo in izobraževanje za njene pripadnike,” je povedala Linda Rotter, začasna predsednica obeh združenj, ki ju podpira tudi Gregor Strmčnik, vodja pobude za ustanovitev občine Ankaran.

Scheriani: To je pritisk
“Očitno ne poznajo zakonodaje. Samoupravna skupnost je občinska. Ne moreš je torej ustanoviti, še preden sploh imaš občino,” je komentiral Alberto Scheriani, predsednik Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper in koprski podžupan, sicer nasprotnik ankaranske občine. Prepričan je, da gre za pritisk na italijansko narodnost: “Če bi šlo za njihovo spontano iniciativo, bi se obrnili na nas, toda povezani so z iniciativo za novo občino. Jasno je, zakaj je to prišlo ven prav zdaj.” Scheriani ponavlja, da morebitna nova občina Ankaran ne bo izpolnjevala pogojev, saj ne bo imela italijanskega vrtca in osnovne šole.

Juri: Obogatitev
“To se mi zdi pomemben korak, ki dokazuje, da nastajajoča občina v celoti spoštuje posebne pravice italijanske narodnosti,” pa je dejal Franco Juri. Da se bodo tam živeči Italijani organizirali, je pričakoval, meni tudi, da bo društvo zanje obogatitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.