Slovenija
15 ogledov

Del manjšine po svoje

Še enkrat smo priča temu, da se želi italijanska narodna skupnost uporabljati v Žurnal24 main
Ankaranski 
Italijani. 
Že podali vlogo za svojo samoupravno skupnost, čeprav občine še ni.

Skupina pripadnikov italijanske narodne skupnosti iz Ankarana je na upravni enoti v Kopru sprožila postopke registracije dveh združenj, samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Ankaran in združenja skupnost Italijanov Ankaran.

“Združili smo se, ker želimo odločati o vprašanjih, ki se nanašajo na varstvo posebnih pravic, ter organizirati kulturne, raziskovalne, informativne, gospodarske in druge dejavnosti za razvoj italijanske narodne skupnosti v Ankaranu ter vzgojo in izobraževanje za njene pripadnike,” je povedala Linda Rotter, začasna predsednica obeh združenj, ki ju podpira tudi Gregor Strmčnik, vodja pobude za ustanovitev občine Ankaran.

Scheriani: To je pritisk
“Očitno ne poznajo zakonodaje. Samoupravna skupnost je občinska. Ne moreš je torej ustanoviti, še preden sploh imaš občino,” je komentiral Alberto Scheriani, predsednik Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper in koprski podžupan, sicer nasprotnik ankaranske občine. Prepričan je, da gre za pritisk na italijansko narodnost: “Če bi šlo za njihovo spontano iniciativo, bi se obrnili na nas, toda povezani so z iniciativo za novo občino. Jasno je, zakaj je to prišlo ven prav zdaj.” Scheriani ponavlja, da morebitna nova občina Ankaran ne bo izpolnjevala pogojev, saj ne bo imela italijanskega vrtca in osnovne šole.

Juri: Obogatitev
“To se mi zdi pomemben korak, ki dokazuje, da nastajajoča občina v celoti spoštuje posebne pravice italijanske narodnosti,” pa je dejal Franco Juri. Da se bodo tam živeči Italijani organizirali, je pričakoval, meni tudi, da bo društvo zanje obogatitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.