Delajo ponoči, kjer lahko hitro pobegnejo

Foto: Bralec
Foto: Bralka
Bralec z Jesenic nam je poslal fotografijo vlaka na katerem je grafit, zmotila pa ga je njegova vsebina; na njem je namreč narisan islamski skrajnež z raketometom v roki in napisom: "Blizu".
Oglej si celoten članek

Slovenske železnice (SŽ) grafitov na vlakih ne dovolijo. "Ta dejanja ocenjujemo kot vandalizem, ne glede na vsebino oziroma podobo grafita," pojasnjujejo na SŽ.

"Takoj, ko se grafiti pojavijo moramo na vlakih in vagonih očistiti oznake, saj zakonodaja ne dovoljuje vožnje železniških vozil brez vidnih oznak. Če to ni mogoče storiti takoj, in oznake po prvem odstranjevanju še vedno niso vidne, pa je treba potniško garnituro odstraniti iz prometa," poudarjajo in dodajajo, da je ta postopek drag in dolgotrajen, grafite pa čistijo za to izurjeni delavci: "Odstranjujemo jih na postajah oziroma drugih mestih, kjer so parkirani vlaki in je mogoča uporaba sredstev za odstranjevanje grafitov na okolju prijazen način."

Vsako leto škode za več deset tisoč evrov

Na vprašanje koliko škode jim povzročijo grafitarji, na SŽ odgovarjajo: "Če odmislimo škodo zaradi okrnjenega poslovnega ugleda skupine SŽ, lahko stroške v grobem razdelimo na dva dela. Prvi del stroškov sestavljajo: stroški ekipe, ki grafite odstranjuje, sestavine in kemikalije za čiščenje, katerih poraba je odvisna od debeline nanosa in površine na kateri se grafit pojavi. 

Foto: D.J. Grafika

Ti stroški znašajo več sto evrov. Drugi del stroškov, v višini več tisoč evrov, pa predstavlja izločitev potniške garniture iz prometa, saj večine grafitov ni mogoče odstraniti takoj in jih odstranjujejo po posebnem postopku v delavnicah."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • h3o
    17:06 25. November 2014.

    dodajte visokoločljive kamere in senzorje gibanja, in enega varnostnika, ki vklopi zvočni alarm po potrebi in pokliče policijo.

  • 17:02 25. November 2014.

    se strinjam, dosti bolj moteče so reklame na oknih mestnih trol. Prav klavstrofobičen občutek ustvarijo, zato bi jih bilo treba …

  • 15:24 25. November 2014.

    Dokler sami pacajo po vlakih razne reklame, da niti ven ne vidiš je vse v redu.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.