Slovenija
267 ogledov

Delajo ponoči, kjer lahko hitro pobegnejo

Grafit, Jesenice Bralka
Bralec z Jesenic nam je poslal fotografijo vlaka na katerem je grafit, zmotila pa ga je njegova vsebina; na njem je namreč narisan islamski skrajnež z raketometom v roki in napisom: "Blizu".

Slovenske železnice (SŽ) grafitov na vlakih ne dovolijo. "Ta dejanja ocenjujemo kot vandalizem, ne glede na vsebino oziroma podobo grafita," pojasnjujejo na SŽ.

"Takoj, ko se grafiti pojavijo moramo na vlakih in vagonih očistiti oznake, saj zakonodaja ne dovoljuje vožnje železniških vozil brez vidnih oznak. Če to ni mogoče storiti takoj, in oznake po prvem odstranjevanju še vedno niso vidne, pa je treba potniško garnituro odstraniti iz prometa," poudarjajo in dodajajo, da je ta postopek drag in dolgotrajen, grafite pa čistijo za to izurjeni delavci: "Odstranjujemo jih na postajah oziroma drugih mestih, kjer so parkirani vlaki in je mogoča uporaba sredstev za odstranjevanje grafitov na okolju prijazen način."

Vsako leto škode za več deset tisoč evrov

Na vprašanje koliko škode jim povzročijo grafitarji, na SŽ odgovarjajo: "Če odmislimo škodo zaradi okrnjenega poslovnega ugleda skupine SŽ, lahko stroške v grobem razdelimo na dva dela. Prvi del stroškov sestavljajo: stroški ekipe, ki grafite odstranjuje, sestavine in kemikalije za čiščenje, katerih poraba je odvisna od debeline nanosa in površine na kateri se grafit pojavi. 

Grafika | Avtor: D.J. D.J.

Ti stroški znašajo več sto evrov. Drugi del stroškov, v višini več tisoč evrov, pa predstavlja izločitev potniške garniture iz prometa, saj večine grafitov ni mogoče odstraniti takoj in jih odstranjujejo po posebnem postopku v delavnicah."

Komentarjev 4
  • h3o 17:06 25.november 2014.

    dodajte visokoločljive kamere in senzorje gibanja, in enega varnostnika, ki vklopi zvočni alarm po potrebi in pokliče policijo.

  • spenjac 17:02 25.november 2014.

    se strinjam, dosti bolj moteče so reklame na oknih mestnih trol. Prav klavstrofobičen občutek ustvarijo, zato bi jih bilo treba nujno omejiti.

  • Lavdan 15:24 25.november 2014.

    Dokler sami pacajo po vlakih razne reklame, da niti ven ne vidiš je vse v redu.