Delal bo, kjer ga bodo potrebovali

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Darij Južna. Eden od najbogatejših Slovencev bo kmalu začel delati v družbeno korist.
Oglej si celoten članek

Predvidoma v naslednjih dneh bo določeno, kakšna dela bo v korist družbe moral opravljati dolenjski poslovnež Darij Južna, da odsluži kazen zaradi pranja denarja in oškodovanja Cestnega gradbenega podjetja (CGP) za skoraj pet milijonov evrov. Konec avgusta je namreč sodba, s katero so na ljubljanskem okrožnem sodišču Južno obsodili na leto in devet mesecev zapora, postala pravnomočna. “Poleg zaporne mu je bila izrečena denarna kazen – 1,3 milijona evrov,” pojasnjujejo na sodišču. Sodišče je dovolilo, da zaporne kazni ne odsluži v zaporu. “Odločilo je, da se izrečena kazen zapora izvrši tako, da obsojenec v dveh letih od izvršljivosti sodbe namesto opravi 1.260 ur dela v splošno korist.”

Kaj bo pa delal?

Sodišče je zato pred dnevi izdalo odločbo, s katero je pristojnemu Centru za socialno delo (CSD) Metlika, na območju katerega Južna živi, naložilo, naj mu odredi, kaj točno mora delati. Na CSD zagotavljajo, da za zdaj od sodišča uradno niso dobili nobenega poziva. CSD bo, ko prejme pošto s sodišča, Južno povabil na pogovor. Njegov zagovornik pričakuje, da se bo to zgodilo v kratkem. “Tam se bodo potem skupaj dogovorili, katera dela bo opravljal in kako dolgo, saj na CSD najbolje vedo, za katera dela bi ga najbolj potrebovali. Nekatera sodišča v določenih primerih res že sama natančno navedejo, kaj naj obsojeni dela, a v tem primeru sodišče tega ni določilo,” pravi Južnov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar.

Sodišču morajo poročati

Ko se bosta Južna in CSD uskladila ter bo obsojenec začel delati, bo CSD o tem obvestil sodišče. “CSD pripravi, vodi in nadzoruje takšen način izvršitve kazni ter sodišče obvešča o programu dela in o tem, kje in kakšno delo bo obsojenec opravljal. CSD je sodišče tudi dolžan obvestiti, če obsojenec nalog iz sklenjenega dogovora ne izpolnjuje,” pravijo na sodišču, ki bo na koncu dobilo izčrpno poročilo o tem, kako zavzeto je Južna delal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:25 21. September 2013.

    pa tole je eno sranje kot vsak belokranjc,oni imajo svoj ponos pa ne vem zakaj,je pa res da je prišel …

  • 11:04 21. September 2013.

    Tako nekako je kakor je Klobo napisal. Ampak naši novinarčki nikoli ne napišejo celotne kazni, večinoma vedno res napišejo samo …

  • 10:42 21. September 2013.

    Nimaš točnih podatkov, novinarji so pa itak race, ki povzemajo netočnosti! Južna mora vrniti ves denar CGP-ju, torej vseh 4,5 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.