Slovenija
104 ogledov

Delal bo, kjer ga bodo potrebovali

Darij Južna Anže Petkovšek
Darij Južna. Eden od najbogatejših Slovencev bo kmalu začel delati v družbeno korist.

Predvidoma v naslednjih dneh bo določeno, kakšna dela bo v korist družbe moral opravljati dolenjski poslovnež Darij Južna, da odsluži kazen zaradi pranja denarja in oškodovanja Cestnega gradbenega podjetja (CGP) za skoraj pet milijonov evrov. Konec avgusta je namreč sodba, s katero so na ljubljanskem okrožnem sodišču Južno obsodili na leto in devet mesecev zapora, postala pravnomočna. “Poleg zaporne mu je bila izrečena denarna kazen – 1,3 milijona evrov,” pojasnjujejo na sodišču. Sodišče je dovolilo, da zaporne kazni ne odsluži v zaporu. “Odločilo je, da se izrečena kazen zapora izvrši tako, da obsojenec v dveh letih od izvršljivosti sodbe namesto opravi 1.260 ur dela v splošno korist.”

Kaj bo pa delal?

Sodišče je zato pred dnevi izdalo odločbo, s katero je pristojnemu Centru za socialno delo (CSD) Metlika, na območju katerega Južna živi, naložilo, naj mu odredi, kaj točno mora delati. Na CSD zagotavljajo, da za zdaj od sodišča uradno niso dobili nobenega poziva. CSD bo, ko prejme pošto s sodišča, Južno povabil na pogovor. Njegov zagovornik pričakuje, da se bo to zgodilo v kratkem. “Tam se bodo potem skupaj dogovorili, katera dela bo opravljal in kako dolgo, saj na CSD najbolje vedo, za katera dela bi ga najbolj potrebovali. Nekatera sodišča v določenih primerih res že sama natančno navedejo, kaj naj obsojeni dela, a v tem primeru sodišče tega ni določilo,” pravi Južnov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar.

Sodišču morajo poročati

Ko se bosta Južna in CSD uskladila ter bo obsojenec začel delati, bo CSD o tem obvestil sodišče. “CSD pripravi, vodi in nadzoruje takšen način izvršitve kazni ter sodišče obvešča o programu dela in o tem, kje in kakšno delo bo obsojenec opravljal. CSD je sodišče tudi dolžan obvestiti, če obsojenec nalog iz sklenjenega dogovora ne izpolnjuje,” pravijo na sodišču, ki bo na koncu dobilo izčrpno poročilo o tem, kako zavzeto je Južna delal.

Komentarjev 4
  • dolenc 11:25 21.september 2013.

    pa tole je eno sranje kot vsak belokranjc,oni imajo svoj ponos pa ne vem zakaj,je pa res da je prišel pravi čas -taprav trenutek na pravo mesto..buh mu požegnaj

  • KOJAK 11:04 21.september 2013.

    Tako nekako je kakor je Klobo napisal. Ampak naši novinarčki nikoli ne napišejo celotne kazni, večinoma vedno res napišejo samo koliko kazni je dobil, vedno pa pozabijo da mora nekdop še poravnati škodo. Ampak če bi pisali točno ne bi ...prikaži več bilo komentarjev. Je pa obsodba Južine ena res redkih s katero se strinjam. Razne smešne pogojne kazni so vse preveč pogoste v Bananistanu. Sicer pa tudi Južina bo nekaj dni delal v družbeno korist, potem se bo pa že kako izognil kazni.

  • KLOBO 10:42 21.september 2013.

    Nimaš točnih podatkov, novinarji so pa itak race, ki povzemajo netočnosti! Južna mora vrniti ves denar CGP-ju, torej vseh 4,5 milj., poleg je moral plačati okoli 170 T. v dobrodelne namene, 1,3 milj. pa je kazen za kaznivo dejanje!! Torej ...prikaži večej če bi vsem tajkunom od Zidarja , Bavčarja, Šrota, Hilde in Črnigoja in še koga sodišče obsodilo podobno, bi se SLO proračun kar napolnil, dejansko pa imamo davkoplačevalci z vsemi temi gelipterji le strošek, saj zapornik stane okoli 50 € na dan , če ne celo več. Sploh pa Črnigoj, ki ima svojo knjižnico in pogled na morje !!