Delavcem Mercatorja obljubili dialog

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Novi predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je danes prevzel krmilo največjega slovenskega trgovca ter na sestanku s sindikati zagotovil, da bo ohranil dozdajšnji dialog ter spoštoval kolektivno pogodbo in delovno zakonodajo.
Oglej si celoten članek

Sredin odstop Tonija Balažiča z mesta prvega moža največjega slovenskega trgovca je sindikaliste močno presenetil. Predsednica Sindikata delavcev trgovine Slovenije Vesna Stojanovič, ki je tudi članica nadzornega sveta Mercatorja, o tem ni imela prav nobenih informacij, prav tako ne sekretar sindikata Ladislav Rožič. Ta je prepričan, da je sporazumen odhod s funkcije neodgovoren. Po njegovem mnenju je lastnik hrvaškega živilskega koncerna Agrokor Ivica Todorić s tem Balažiču naredil uslugo, "ker mu je ta pomagal v prodajnih postopkih Mercatorja".

Dogodki v Mercatorju skrbijo veliko zaposlenih, ki se zato obračajo na sindikat z različnimi vprašanji. Po besedah Stojanovičeve se delavci bojijo, kaj se bo zgodilo. "Med ljudmi se čuti kar precej napetosti, negotovosti, seveda to vpliva tudi na motivacijo. Situacija ni rožnata," je dodala za STA.

Obljube novega predsednika

S Tomislavom Čizmićem, ki se je skupini Mercator pridružil leta 2013, v sindikatu delavcev trgovine, ki sodi pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, nimajo izkušenj, saj še niso sodelovali. Ne glede na to pa večjih sprememb v prihodnje ne pričakujejo.

Kot je povedala Stojanovičeva, je bil socialni dialog pod Balažičevim vodstvom na zelo visoki ravni, zato je sama na sestanku izrazila željo, da bi tak tudi ostal.

Novi prvi mož Mercatorja je po njenih besedah obljubil, da na tem področju ne bo sprememb ter večkrat zagotovil, da bo spoštoval kolektivno pogodbo in delovno zakonodajo. Poleg tega je napovedal, da bodo obveznosti do zaposlenih in dobaviteljev naprej tekle brez sprememb.

Četudi zaveze o ohranitvi števila zaposlenih, ki jih je Agrokor dal ob prevzemu Mercatorja, veljajo le do septembra, večjih strahov med predstavniki delojemalcev za zdaj ni.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:33 7. April 2017.

    verjetno se je pa tudi v glavah slovencev kaj spremenilo, namreč, potešili smo si lakoto izpred 30 let, ko je …

  • 09:25 7. April 2017.

    banke hočejo svoje nazaj, tako je!, in tako kot je agrokor prevezel z nabavo še dolgove, jih bo tudi nov …

  • Hi5
    08:42 7. April 2017.

    Ko Hrvat obljublja, je tole napoved katastrofe

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.