Slovenija
161 ogledov

Delavcem Mercatorja obljubili dialog

Tomislav Čizmić Anže Petkovšek
Novi predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić je danes prevzel krmilo največjega slovenskega trgovca ter na sestanku s sindikati zagotovil, da bo ohranil dozdajšnji dialog ter spoštoval kolektivno pogodbo in delovno zakonodajo.

Sredin odstop Tonija Balažiča z mesta prvega moža največjega slovenskega trgovca je sindikaliste močno presenetil. Predsednica Sindikata delavcev trgovine Slovenije Vesna Stojanovič, ki je tudi članica nadzornega sveta Mercatorja, o tem ni imela prav nobenih informacij, prav tako ne sekretar sindikata Ladislav Rožič. Ta je prepričan, da je sporazumen odhod s funkcije neodgovoren. Po njegovem mnenju je lastnik hrvaškega živilskega koncerna Agrokor Ivica Todorić s tem Balažiču naredil uslugo, "ker mu je ta pomagal v prodajnih postopkih Mercatorja".

Dogodki v Mercatorju skrbijo veliko zaposlenih, ki se zato obračajo na sindikat z različnimi vprašanji. Po besedah Stojanovičeve se delavci bojijo, kaj se bo zgodilo. "Med ljudmi se čuti kar precej napetosti, negotovosti, seveda to vpliva tudi na motivacijo. Situacija ni rožnata," je dodala za STA.

Obljube novega predsednika

S Tomislavom Čizmićem, ki se je skupini Mercator pridružil leta 2013, v sindikatu delavcev trgovine, ki sodi pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, nimajo izkušenj, saj še niso sodelovali. Ne glede na to pa večjih sprememb v prihodnje ne pričakujejo.

Kot je povedala Stojanovičeva, je bil socialni dialog pod Balažičevim vodstvom na zelo visoki ravni, zato je sama na sestanku izrazila željo, da bi tak tudi ostal.

Novi prvi mož Mercatorja je po njenih besedah obljubil, da na tem področju ne bo sprememb ter večkrat zagotovil, da bo spoštoval kolektivno pogodbo in delovno zakonodajo. Poleg tega je napovedal, da bodo obveznosti do zaposlenih in dobaviteljev naprej tekle brez sprememb.

Četudi zaveze o ohranitvi števila zaposlenih, ki jih je Agrokor dal ob prevzemu Mercatorja, veljajo le do septembra, večjih strahov med predstavniki delojemalcev za zdaj ni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 13:33 07.april 2017.

    verjetno se je pa tudi v glavah slovencev kaj spremenilo, namreč, potešili smo si lakoto izpred 30 let, ko je bila avstrija in italija meka za nakupovanje, tudi standard je padel, nakupili smo si svega in svašta in mogoče celo ...prikaži več zasičili z marsičem, ... če maš vse na razpolago, ni več zanimivo, torej lahko rečemo, da se je začel trend upadanja brezglave potrošnje in tudi kakšno zaprtje (primer baumax šenčur, ki pa zaradi tega ne bo propadel), ... problem je pa da so nekateri to slovensko lahkoto malo predimenzionirali in se po balkansko zapufali do neba pri državnih bankah, misleč pa kaj če ne vrnem, bo pa država to rešila, no in kako je rešila in kako še rešuje, vidimo ... tuji diskonti tukaj krasno služijo, kredite pa vzamejo za investicije, sicer bi jim dobiček pobrala država ... pa tudi to najbrž drži, da noben od njih ni zrasel v 10-tih letih, ... je kar trajalo malo več, ampak balkan je pač balkan

  • Avatar praufo
    praufo 09:25 07.april 2017.

    banke hočejo svoje nazaj, tako je!, in tako kot je agrokor prevezel z nabavo še dolgove, jih bo tudi nov kupec moral,... in ne pozabit, zadolženo firmo se prodaja po zelo nizki ceni ... po mojem se bo tole slabo ...prikaži več končalo, predvsem na račun zaposlenih in dobaviteljev, za slovenijo še ena zgodba o uspehu ... pri nas je pač (po balkansko) zadolževanje način življenja in dokler se ne zalomi, je hvala kako smo uspešni, ... kar se pa kmalu izkaže za velik blef, celo m.tuš ni več na lestvici najbogatejših, le kako je to mogoče

  • Hi5 08:42 07.april 2017.

    Ko Hrvat obljublja, je tole napoved katastrofe