Delavci Airbusa ustavili stroje

Foto: Žurnal24 Delavci grozijo, da bodo ustavili tudi proizvodnjo paradnega konja A380. (Foto:
Ker vodstvo delavcem ne želi zvišati plač za toliko, kolikor zahtevajo, so tri Airbusove tovarne za 12 ur obstale.
Oglej si celoten članek

Ustavljena je proizvodnja letal tipa A330 in A340 v glavni tovarni v mestu Toulouse ter v tovarnah v mestih Nantes in Saint-Nazaire na zahodu Francije. Stavkajoči, ki so že v petek za poldrugo uro ustavili delo, zahtevajo dvig plač za 3,5 odstotka. Vodstvo predlaga 1,9-odstotno zvišanje plač.

Če z vodstvom ne bodo dosegli dogovora, bodo delavci jutri ustavili še proizvodnjo letal A320, v sredo pa proizvodnjo največjega potniškega letala A380. Sindikati so za petek pozvali k stavki, ki bi ustavila celotno proizvodnjo.

Manj delovnih mest in ukinjena proizvodnja
Sindikat družbi očita, da je s prestrukturiranjem leta 2007 znižala proizvodnjo in ukinila 10 tisoč delovnih mest, in zahteva nove zaposlitve. Skrbi delavcev je povečala tudi nedavna odločitev, da bo Airbus proizvodnjo letal A320 preselila v Nemčijo.

Vodstvo družbe sindikatu odgovarja, da so v lanskem letu zaposlili 1.700 delavcev, od tega polovico v Franciji, in da jih bo letos zaposlila še 1.500.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.