Slovenija
15 ogledov

Delavci Airbusa ustavili stroje

Delavci grozijo, da bodo ustavili tudi proizvodnjo paradnega konja A380. (Foto: Žurnal24 main
Ker vodstvo delavcem ne želi zvišati plač za toliko, kolikor zahtevajo, so tri Airbusove tovarne za 12 ur obstale.

Ustavljena je proizvodnja letal tipa A330 in A340 v glavni tovarni v mestu Toulouse ter v tovarnah v mestih Nantes in Saint-Nazaire na zahodu Francije. Stavkajoči, ki so že v petek za poldrugo uro ustavili delo, zahtevajo dvig plač za 3,5 odstotka. Vodstvo predlaga 1,9-odstotno zvišanje plač.

Če z vodstvom ne bodo dosegli dogovora, bodo delavci jutri ustavili še proizvodnjo letal A320, v sredo pa proizvodnjo največjega potniškega letala A380. Sindikati so za petek pozvali k stavki, ki bi ustavila celotno proizvodnjo.

Manj delovnih mest in ukinjena proizvodnja
Sindikat družbi očita, da je s prestrukturiranjem leta 2007 znižala proizvodnjo in ukinila 10 tisoč delovnih mest, in zahteva nove zaposlitve. Skrbi delavcev je povečala tudi nedavna odločitev, da bo Airbus proizvodnjo letal A320 preselila v Nemčijo.

Vodstvo družbe sindikatu odgovarja, da so v lanskem letu zaposlili 1.700 delavcev, od tega polovico v Franciji, in da jih bo letos zaposlila še 1.500.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.