Delavci migranti brez nadomestil

Foto: Žurnal24 Današnja obravnava odbora za zunanjo politiko se nanaša na delavce, ki v Sloveni
Odbor za zunanjo politiko danes obravnava pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Ta določa, da se denarna nadomestila ne bodo izplačevala v drugo državo pogodbenico.
Oglej si celoten članek

Brezposelni brez nadomestil pri nas in sosedih
Dnevni migranti iz Hrvaške, ki nimajo v Sloveniji urejenega začasnega ali stalnega prebivališča, ampak se dnevno vozijo na delo iz Hrvaške, po sporazumu ne bodo upravičeni do denarnega nadomestila v Sloveniji. Glede na hrvaško zakonodajo pa do nadomestila niso upravičeni niti na Hrvaškem. Sporazum se sicer nanaša na nadomestila za primer brezposelnosti, invalidnost in druge dajatve, odvisne od dohodkovnega cenzusa.

V Sloveniji je bilo konec lanskega leta 8.210 hrvaških državljanov. Delovno dovoljenje je bilo izdano 5.060-im. Od teh delavcev jih je imelo 140 urejeno stalno prebivališče v Sloveniji, 1.508 pa začasno prebivališče.

Pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Hrvaško je vlada že sprejela, danes pa bo svoje mnenje podal že odbor za zunanjo politiko. V EU se sicer na tem področju uporablja uredba o koordinaciji sistemov socialne varnosti, ki bo za hrvaške obmejne delavce v vsakem primeru začela veljati, ko bo Hrvaška postala članica EU. Uredba določa, da za prve tri (ponekod tudi pet) mesece stroške nadomestila nosi država zaposlitve, kasneje pa država stalnega prebivališča.

Pet milijonov več stroškov
Delavci z urejenim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo izgubili delo, pa so in bodo ostali upravičeni do nadomestila. Na podlagi grobe ocene starostne strukture in povprečne delovne dobe delavcev iz Hrvaške je bila podana ocena, da bo predvideno povečanje finančnih obveznosti Zavoda za zaposlovanje znašalo približno 4.855.380 evrov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.