Slovenija
78 ogledov

Delavci migranti brez nadomestil

Današnja obravnava odbora za zunanjo politiko se nanaša na delavce, ki v Sloveni Žurnal24 main
Odbor za zunanjo politiko danes obravnava pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Ta določa, da se denarna nadomestila ne bodo izplačevala v drugo državo pogodbenico.

Brezposelni brez nadomestil pri nas in sosedih
Dnevni migranti iz Hrvaške, ki nimajo v Sloveniji urejenega začasnega ali stalnega prebivališča, ampak se dnevno vozijo na delo iz Hrvaške, po sporazumu ne bodo upravičeni do denarnega nadomestila v Sloveniji. Glede na hrvaško zakonodajo pa do nadomestila niso upravičeni niti na Hrvaškem. Sporazum se sicer nanaša na nadomestila za primer brezposelnosti, invalidnost in druge dajatve, odvisne od dohodkovnega cenzusa.

V Sloveniji je bilo konec lanskega leta 8.210 hrvaških državljanov. Delovno dovoljenje je bilo izdano 5.060-im. Od teh delavcev jih je imelo 140 urejeno stalno prebivališče v Sloveniji, 1.508 pa začasno prebivališče.

Pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Hrvaško je vlada že sprejela, danes pa bo svoje mnenje podal že odbor za zunanjo politiko. V EU se sicer na tem področju uporablja uredba o koordinaciji sistemov socialne varnosti, ki bo za hrvaške obmejne delavce v vsakem primeru začela veljati, ko bo Hrvaška postala članica EU. Uredba določa, da za prve tri (ponekod tudi pet) mesece stroške nadomestila nosi država zaposlitve, kasneje pa država stalnega prebivališča.

Pet milijonov več stroškov
Delavci z urejenim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo izgubili delo, pa so in bodo ostali upravičeni do nadomestila. Na podlagi grobe ocene starostne strukture in povprečne delovne dobe delavcev iz Hrvaške je bila podana ocena, da bo predvideno povečanje finančnih obveznosti Zavoda za zaposlovanje znašalo približno 4.855.380 evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.