Delova anketa: Varčevanje da, vladni ukrepi ne

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Javnost je pripravljena zategniti pas, vendar nasprotuje posegom v socialne pravice in varstvo družine, so pokazali rezultati Delove ankete. Glede napovedi splošne stavke je javnost razdvojena.
Oglej si celoten članek

Na vprašanje, ali je zaradi krize potrebno obsežno varčevanje vseh, je pritrdilno odgovorilo več kot tri četrtine vprašanih, skoraj 80 odstotkov, danes piše Delo.

Vlada je za ta namen pripravila sveženj raznovrstnih ukrepov. Z njimi je seznanjenih skoraj dve tretjini vprašanih, prevladujejo starejši ljudje.

A to ne pomeni, da vse te ukrepe podpirajo. Takšnih je le četrtina vprašanih, medtem ko dve tretjini podpirata le nekatere.

Največje podpore je deležna ukinitev in združevanje agencij in uradov, s čimer se strinja 74,4 odstotka vprašanih. Več kot polovica, 59,8 odstotka, jih tudi podpira znižanje plač v javnem sektorju. Manj podpore pa imajo rezi pri storitvah socialne države, so še zapisali v Delu.

Z zmanjšanjem nadomestila za brezposelne se strinja 36,5 odstotka vprašanih. Ukinitev upokojenskega dodatka za rekreacijo je sprejemljiva za 30,1 odstotka anketiranih.

Za ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka jih je pritrdilno odgovorilo 27,8 odstotka. Znižanju porodniškega nadomestila pa nasprotuje kar 82,1 odstotka vprašanih, je še pokazala Delova anketa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.