Slovenija
15 ogledov

Delova anketa: Varčevanje da, vladni ukrepi ne

Protest Radeče Pergam Boštjan Tacol
Javnost je pripravljena zategniti pas, vendar nasprotuje posegom v socialne pravice in varstvo družine, so pokazali rezultati Delove ankete. Glede napovedi splošne stavke je javnost razdvojena.

Na vprašanje, ali je zaradi krize potrebno obsežno varčevanje vseh, je pritrdilno odgovorilo več kot tri četrtine vprašanih, skoraj 80 odstotkov, danes piše Delo.

Vlada je za ta namen pripravila sveženj raznovrstnih ukrepov. Z njimi je seznanjenih skoraj dve tretjini vprašanih, prevladujejo starejši ljudje.

A to ne pomeni, da vse te ukrepe podpirajo. Takšnih je le četrtina vprašanih, medtem ko dve tretjini podpirata le nekatere.

Največje podpore je deležna ukinitev in združevanje agencij in uradov, s čimer se strinja 74,4 odstotka vprašanih. Več kot polovica, 59,8 odstotka, jih tudi podpira znižanje plač v javnem sektorju. Manj podpore pa imajo rezi pri storitvah socialne države, so še zapisali v Delu.

Z zmanjšanjem nadomestila za brezposelne se strinja 36,5 odstotka vprašanih. Ukinitev upokojenskega dodatka za rekreacijo je sprejemljiva za 30,1 odstotka anketiranih.

Za ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka jih je pritrdilno odgovorilo 27,8 odstotka. Znižanju porodniškega nadomestila pa nasprotuje kar 82,1 odstotka vprašanih, je še pokazala Delova anketa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.