Delovni zvezki ostajajo brezplačni le za prvošolce

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Delovni zvezki tudi letos brezplačni za prvošolčke, kdaj širitev na druge razrede, ministrstvo ne more napovedati.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za šolstvo bo tudi letos zagotovilo sredstva šolam za nabavo delovnih zvezkov za prvošolce. Učbenike in druga učna gradiva za prvi razred si lahko učenci izposodijo iz učbeniškega sklada.

Osnovne šole bodo tako drugo leto zapored morale nabaviti delovne zvezke za prvošolce. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je lani za vsakega posameznega prvošolca namenilo 30 evrov. Če stroški delovnih zvezkov za prvošolce, ki jih je določila šola, znašajo več, morajo šole dodatna sredstva najti v učbeniškem skladu.

Šole so v letih 2015 - 2018 obnovile učbeniške sklade, za kar so na MIZŠ namenili 12 milijonov evrov. "Vzpostavili smo model učbeniške politike, ki temelji na trajnosti in vzdržnosti. Šolam je na ta način omogočeno avtonomno razpolaganje s prejetimi sredstvi in dolgoročnejše načrtovanje učbeniške politike na ravni šole," pravijo na ministrstvu, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič.
Foto: Anže Petkovšek Učbeniki in šolske potrebščine

"Šole so z novim modelom učbeniške politike zadovoljne"

Za delovanje učbeniških skladov ministrstvo namenja tri milijone evrov na letni ravni. Razporejanje sredstev oziroma nakup učbenikov ter dolgoročno načrtovanje pa je v pristojnosti šol. "Šole so s prenovljenim modelom učbeniške politike zadovoljne," pravijo na ministrstvu. 

S prenovo modela učbeniške politike so učitelji in ravnatelji prisiljeni razmišljati, kdaj je delovni zvezek res potreben. Razlika med številom naročenih delovnih zvezkov je bilo vidno že lani. Medtem, ko so šole še leto prej, ko so delovne zvezke plačevali še starši, naročale komplete za prvošolce za povprečno 46 evrov (najvišja cena je bila 82 evrov), lani pa so se šole odločale za komplete delovnih zvezkov v vrednosti 30 evrov ali manj.

Foto: Žurnal24 Na ministrstvu za šolstvo težave z učbeniki označujejo s petimi P: preobsežno, p

Širitev tudi na višje razrede?

Starši prvošolcev morajo kljub brezplačnim delovnim zvezkom in seveda učbenikom, ki jih učenci dobijo v učbeniških skladih, seči pošteno v žep. Za ostale potrebščine lahko odštejejo 60 evrov in več. Sezname šolskih potrebščin določijo šole.

S precejšnjimi stroški za delovne zvezke pa bodo še naprej obremenjeni starši otrok, ki niso prvošolci. Ministrstvo je lani sicer napovedalo, da bodo iz sredstev za učbeniške sklade sčasoma kriti delovni zvezki tudi za druge učence, vendar se to še ni uresničilo.
"Na osnovni izkušenj šol, bomo v prihodnje bolj podrobno pogledali kako in na kakšen način bi učbeniško politiko še izboljšali in poskusili vpeti v sistemske spremembe izobraževanja. Tako se odpira možnost za nadgradnjo v smeri širitve tudi na višje razrede. Kdaj bo to tega prišlo, pa trenutno ne moremo napovedati," pravijo na šolskem ministrstvu.

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:44 11. Avgust 2018.

    Google sedaj plačuje 400 do 600 dolarjev štiri ure za delo na spletu od home.my zadnje plače je bilo 4500 ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.