Slovenija
3827 ogledov

Delovni zvezki ostajajo brezplačni le za prvošolce

Koliko stanejo delovni zvezki in šolske potrebščine? Odgovor najdete v jutrišnje Žurnal24 main
Delovni zvezki tudi letos brezplačni za prvošolčke, kdaj širitev na druge razrede, ministrstvo ne more napovedati.

Ministrstvo za šolstvo bo tudi letos zagotovilo sredstva šolam za nabavo delovnih zvezkov za prvošolce. Učbenike in druga učna gradiva za prvi razred si lahko učenci izposodijo iz učbeniškega sklada.

Osnovne šole bodo tako drugo leto zapored morale nabaviti delovne zvezke za prvošolce. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je lani za vsakega posameznega prvošolca namenilo 30 evrov. Če stroški delovnih zvezkov za prvošolce, ki jih je določila šola, znašajo več, morajo šole dodatna sredstva najti v učbeniškem skladu.

Šole so v letih 2015 - 2018 obnovile učbeniške sklade, za kar so na MIZŠ namenili 12 milijonov evrov. "Vzpostavili smo model učbeniške politike, ki temelji na trajnosti in vzdržnosti. Šolam je na ta način omogočeno avtonomno razpolaganje s prejetimi sredstvi in dolgoročnejše načrtovanje učbeniške politike na ravni šole," pravijo na ministrstvu, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič.

Učbeniki in šolske potrebščine | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Šole so z novim modelom učbeniške politike zadovoljne"

Za delovanje učbeniških skladov ministrstvo namenja tri milijone evrov na letni ravni. Razporejanje sredstev oziroma nakup učbenikov ter dolgoročno načrtovanje pa je v pristojnosti šol. "Šole so s prenovljenim modelom učbeniške politike zadovoljne," pravijo na ministrstvu. 

S prenovo modela učbeniške politike so učitelji in ravnatelji prisiljeni razmišljati, kdaj je delovni zvezek res potreben. Razlika med številom naročenih delovnih zvezkov je bilo vidno že lani. Medtem, ko so šole še leto prej, ko so delovne zvezke plačevali še starši, naročale komplete za prvošolce za povprečno 46 evrov (najvišja cena je bila 82 evrov), lani pa so se šole odločale za komplete delovnih zvezkov v vrednosti 30 evrov ali manj.

Na ministrstvu za šolstvo težave z učbeniki označujejo s petimi P: preobsežno, p | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Širitev tudi na višje razrede?

Starši prvošolcev morajo kljub brezplačnim delovnim zvezkom in seveda učbenikom, ki jih učenci dobijo v učbeniških skladih, seči pošteno v žep. Za ostale potrebščine lahko odštejejo 60 evrov in več. Sezname šolskih potrebščin določijo šole.

S precejšnjimi stroški za delovne zvezke pa bodo še naprej obremenjeni starši otrok, ki niso prvošolci. Ministrstvo je lani sicer napovedalo, da bodo iz sredstev za učbeniške sklade sčasoma kriti delovni zvezki tudi za druge učence, vendar se to še ni uresničilo.
"Na osnovni izkušenj šol, bomo v prihodnje bolj podrobno pogledali kako in na kakšen način bi učbeniško politiko še izboljšali in poskusili vpeti v sistemske spremembe izobraževanja. Tako se odpira možnost za nadgradnjo v smeri širitve tudi na višje razrede. Kdaj bo to tega prišlo, pa trenutno ne moremo napovedati," pravijo na šolskem ministrstvu.

 

 

 

 

Komentarjev 2
  • Lara_Traill 09:44 11.avgust 2018.

    Google sedaj plačuje 400 do 600 dolarjev štiri ure za delo na spletu od home.my zadnje plače je bilo 4500 $ za delo 25 ur na teden na spletu. Moja sestra je že nekaj mesecev v povprečju 20000 $ in ...prikaži več dela približno 30 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga poskusil. Potencial pri tem je neskončen. T0 p0čnem ➤➤➤➤ ➤ www.Earn91.Com