DeSUS zahteva izredno uskladitev pokojnin

Foto: Saša Despot Karel Erjavec
"To seveda lahko povzroči nemir v koaliciji in tudi v vladi," je po seji organov stranke priznal predsednik stranke Karl Erjavec.
Oglej si celoten članek

V DeSUS zahtevajo izredno uskladitev pokojnin v prihodnjem letu, v ta namen pa bodo na proračun za leto 2020 vložili dopolnilo. "To seveda lahko povzroči nemir v koaliciji in tudi v vladi," je danes po seji organov stranke priznal predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Spomnil je, da je v koalicijski pogodbi predvidena izredna uskladitev pokojnin, in sicer za odstotek ob 3-odstotni gospodarski rasti. Tako so nanjo računali, saj je bila napovedana gospodarska rast sprva 3,4 odstotka BDP. V jesenski napovedi Umarja pa se je napovedana rast znižala na 2,8 odstotka BDP, s tem pa odnesla izredno usklajevanje pokojnin.

"Opozoril sem, da bodo zaradi 0,2 odstotne točke upokojenci prikrajšani," je dejal Erjavec in dodal, da so vrednosti pokojnin zmanjšane zaradi njihove zamrznitve v času finančne in gospodarske krize.

Foto: Anže Petkovšek Karl Erjavec Zato bodo na proračun vložili dopolnilo, po katerem bi uskladitev pokojnin lahko izvedli že, če bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka BDP. Finančne posledice ukrepa v stranki ocenjujejo na 50 milijonov evrov. "Mislim, da bi lahko našli ta finančna sredstva, zlasti zato, ker je tudi v proračunu za leto 2020 določeno, da gre iz Kapitalske družbe (Kad) 50 milijonov evrov za pokojninsko blagajno," je še povedal.

Vendar bo napovedano dopolnilo, tako ocenjuje Erjavec, bržkone sprožil nemire v koaliciji. "Ko smo na vladi obravnavali proračun za leto 2020, smo se dogovorili, da koalicija ne bo vlagala amandmajev. Glede na to, da je takšna odločitev izvršnega odbora, ki ga je podprl tudi svet stranke, pa bo morala poslanska skupina pač to storiti," je pojasnil ravnanje stranke, ki jo vodi.

Predsednika vlade Marjana Šarca bo s sprejetim sklepom seznanil, ko se bo premier vrnil iz ZDA. "Zavedam se, da bo ta razprava neprijetna, trda. Vendar sem prepričan, da bi lahko našli neko rešitev," je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 08:57 25. September 2019.

    Na zadnjem glasovanju glede pokojnin ste bili poslanci DESUS-a soglasno proti povišanju pokojnin. Nismo tega pozabili in ugotavljamo, da so …

  • 07:36 25. September 2019.

    Prvo si mora birokracija dvigniti plače za več procentov,kravatarji za okoli 1000 € potem pa bo mogoče ostalo za upokojence …

  • 23:15 24. September 2019.

    se pravi če je gospodarska rast 100 let 2%, bodo pokojnine po 100 letih še zmerom glih...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.