Devetošolci si lahko ogledajo rezultate NPZ

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Devetošolci se lahko od danes pa do 2. junija seznanijo z rezultati letošnjega NPZ.
Oglej si celoten članek

Učenci devetih razredov osnovnih šol se lahko danes seznanijo z rezultati na Nacionalnem preverjanju znanja (NPZ), ki je potekalo v prvi polovici maja. Aplikacija, ki jo najdete tukaj je dostopna med od 8. ure danes do četrtka, 2. junija, do 20. ure. 

"Šola za učence organizira vpogled v ovrednotene preizkuse znanja tako, da imajo učenci ob prisotnosti učiteljev možnost vpogleda v vse tri predmete," sporočajo na strani

Republiškega izpitnega centra (RIC). V okence morajo vpisati svoj emšo in šifro, ki so jo dobili na šoli. 

Če ob vpogledu podvomijo v pravilnost vrednotenja, imajo možnost poizvedbe, v okviru katere se preveri, ali so naloge ovrednotene v skladu z navodili.

O povprečju, ki ga so dosegli njihovi učenci, bodo danes obveščene tudi šole, ki pa bodo imele vpogled le v lastne dosežke in povprečje doseženo na ravni države. RIC šolam namreč rezultatov drugih šol ne posreduje, da ne bi prišlo do razvrščanja.

Z učence šestih razredov bo aplikacija dostopna od torka 7. junija do č etrtka 9. junija 2016.
 

Primerjava z vrstniki

Informacije z grafičnimi prikazi v pdf dokumentu, kjer je za vsak predmet NPZ prikazan dosežek posameznega učenca v primerjavi z ostalimi sovrstniki na šoli in v državi bodo za devetošolce na razpolago od 8. junija do 30. septembra, za šestošolce pa od 17. junija do 30. septembra 2016.

Teden dni po po pisanju testa je RIC razveljavil del nacionalnega preverjanja znanja iz matematike za 6. razred, ker niso bil v skladu z učnim načrtom. Množenje namreč ni bilo zapisano s piko, česar šestošolci še ne poznajo, saj začnejo piko pri množenju opuščati v osmem razredu.

Rezultati NPZ se tudi letos ne bodo šteli za oceno, pri vpisu v srednjo šolo pa NPZ štejejo le v primerih, ko se na šolah, kjer je vpis omejen. V primeru, da sta na zadnjem mestu učenca z istim številom točk, bo sprejet tisti, ki se je bolje odrezal na NPZ.

Ministrstvo pripravlja spremembe

Ministrstvo za šolstvo je sicer že od začetka leta pripravlja spremembe pri vrednotenju NPZ, vendar teh še ni predstavilo. Znano je, da se sdelovna skupina odloča med dvema modeloma, eden predvideva vpis ocene v spričevalo. O tem smo pisali v članku NPZ tudi v tretjem razredu, rezultati pa še vedno ne bodo šteli za oceno.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.