Slovenija
152 ogledov

Devetošolci si lahko ogledajo rezultate NPZ

Šola, učenci Profimedias
Devetošolci se lahko od danes pa do 2. junija seznanijo z rezultati letošnjega NPZ.

Učenci devetih razredov osnovnih šol se lahko danes seznanijo z rezultati na Nacionalnem preverjanju znanja (NPZ), ki je potekalo v prvi polovici maja. Aplikacija, ki jo najdete tukaj je dostopna med od 8. ure danes do četrtka, 2. junija, do 20. ure. 

"Šola za učence organizira vpogled v ovrednotene preizkuse znanja tako, da imajo učenci ob prisotnosti učiteljev možnost vpogleda v vse tri predmete," sporočajo na strani

Republiškega izpitnega centra (RIC). V okence morajo vpisati svoj emšo in šifro, ki so jo dobili na šoli. 

Če ob vpogledu podvomijo v pravilnost vrednotenja, imajo možnost poizvedbe, v okviru katere se preveri, ali so naloge ovrednotene v skladu z navodili.

O povprečju, ki ga so dosegli njihovi učenci, bodo danes obveščene tudi šole, ki pa bodo imele vpogled le v lastne dosežke in povprečje doseženo na ravni države. RIC šolam namreč rezultatov drugih šol ne posreduje, da ne bi prišlo do razvrščanja.

Z učence šestih razredov bo aplikacija dostopna od torka 7. junija do č etrtka 9. junija 2016.
 

Primerjava z vrstniki

Informacije z grafičnimi prikazi v pdf dokumentu, kjer je za vsak predmet NPZ prikazan dosežek posameznega učenca v primerjavi z ostalimi sovrstniki na šoli in v državi bodo za devetošolce na razpolago od 8. junija do 30. septembra, za šestošolce pa od 17. junija do 30. septembra 2016.

Teden dni po po pisanju testa je RIC razveljavil del nacionalnega preverjanja znanja iz matematike za 6. razred, ker niso bil v skladu z učnim načrtom. Množenje namreč ni bilo zapisano s piko, česar šestošolci še ne poznajo, saj začnejo piko pri množenju opuščati v osmem razredu.

Rezultati NPZ se tudi letos ne bodo šteli za oceno, pri vpisu v srednjo šolo pa NPZ štejejo le v primerih, ko se na šolah, kjer je vpis omejen. V primeru, da sta na zadnjem mestu učenca z istim številom točk, bo sprejet tisti, ki se je bolje odrezal na NPZ.

Ministrstvo pripravlja spremembe

Ministrstvo za šolstvo je sicer že od začetka leta pripravlja spremembe pri vrednotenju NPZ, vendar teh še ni predstavilo. Znano je, da se sdelovna skupina odloča med dvema modeloma, eden predvideva vpis ocene v spričevalo. O tem smo pisali v članku NPZ tudi v tretjem razredu, rezultati pa še vedno ne bodo šteli za oceno.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.