Dež in toča oklestila žitno letino

Foto: Žurnal24 main Žetev žita
Letošnje vremenske nevšečnosti so pridelovalcem žit povzročile izpad od 20 do 60 odstotkov načrtovanega prihodka, opozarja predsednik KGZ Ciril Smrkolj.
Oglej si celoten članek

Kakovost pšenice bo letos po besedah Cirila Smrkolja slabša kot po navadi, zato bo pridelek namenjen večinoma krmi živine. Vzrok za slabo letino so intenzivne padavine v zadnjem mesecu.

"Gre za naravno nesrečo"
Kmetijsko-gozdarska zbornica (KGZ) je zaradi pričakovanega 20- do 60-odstotnega izpada načrtovanega prihodka pridelovalcev žit pozvala vlado, naj aktualne razmere v skladu z zakonom o zaščiti in reševanju in v skladu z evropsko direktivo o državnih pomočeh opredeli kot naravno nesrečo ter naj v skladu z ocenami škod ukrepa kot v primeru naravnih nesreč. "Evropska direktiva pravi, da je dež, če za več kot 30 odstotkov zmanjša pridelek, lahko tudi naravna nesreča, ne samo toča, suša in podobno," je pojasnil predsednik KGZ.

Žetev zelo zamuja
V Pomurju so imeli kmetje po oceni kmetijskosvetovalne službe 24.145 hektarjev površin zasejanih z žiti. Upamo si napovedati katastrofalno slabo letino, saj česar ni vzela toča, pobirajo zdaj voda in bolezni, so poudarili v zbornici in dodali, da bo do velike škode prišlo tudi v vinogradih in sadovnjakih.

Na območju Ljubljane je bila žetev zaradi nenehnih padavin onemogočena, tako da so se bolezni pojavile na vseh njivah. V zbornici ocenjujejo, da so kmetje poželi 20 odstotkov njiv z ječmenom, pšenica, tritikala in rž, ki so bili namenjeni za pridelavo zrnja, pa še čakajo na žetev. Požeti pridelki so zelo slabe kakovosti in neprimerni za prehrano ljudi. Ob uporabi za prehrano živali pa zbornica opozarja, da se zaradi mikotoksinov lahko pojavijo težave s kakovostjo mleka.

V Podravju je po oceni zbornice stanje žit in drugih nepožetih posevkov zelo problematično. Doslej so kmetje poželi ječmen na približno 75 odstotkih površin, oljno ogrščico na približno 60 odstotkih površin, medtem ko se žetev pšenice, razen določenih izjem, v Podravju še ni začela.

Za žetev bi v Podravju potrebovali najmanj tri tedne brez ali z zelo malo padavinami. Obenem ocenjujejo, da v Podravju letos skoraj ne bo pšenice A-kakovosti že zaradi sortne setvene strukture, še bolj pa zaradi vremenskih razmer.

Na območju Celja se žetev praktično ni niti še začela, požete je zgolj nekaj malega oljne ogrščice. Ponekod so predvsem zgodnje pšenice začele kaliti semena v klasu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.