Deževje prebudilo plaz

Foto: Žurnal24 "K sreči na dnu brežine ni drugih hiš, toda teren se bo pred dežjem prekril s po
Mevkuž. Plazovit teren bodo prekrili s ponjavami. Občina bo naročila geološko raziskavo.
Oglej si celoten članek

Pri stanovanjski hiši družine Žemva v Mevkužu v Zgornjih Gorjah se je ob zadnjem obilnem deževju začel prožiti zemeljski plaz, ki pa ta čas ne ogroža hiše.

Trganje zemlje in plazenje
Jakob Por, poveljnik civilne zaščite (CZ) v Občini Gorje, je za Žurnal24 pojasnil, da je do trganja zemlje in plazenja prišlo na dobrih 150 kvadratnih metrih strme brežine pod hišo. "K sreči gre za zdaj le za površinski plaz, pod hišo pa je močan in dobro temeljen oporni zid, zato stanovanjska hiša ni ogrožena. Toda plazoviti teren bo treba spremljati in pred novim poslabšanjem vremena smo se z lastnikom dogovorili, da bo zemljišče prekril s ponjavami," je pojasnil Por.
Občina Gorje bo naročila geomehansko študijo, na podlagi katere se bodo odločili, kakšna bo dolgoročna sanacija strme travnate brežine.

Odločitev po geološki oceni

Če se bo izkazalo, da gre za močnejše plazenje in da je ogrožena hiša, bomo seveda odredili preselitev stanovalcev.
Jakob Por

V bližini hiše se je pred leti že sprožil plaz. "Kaže, da je teren plazovit, zato ga bomo morali dodati na seznam ogroženih območij v tej občini. Zdaj je takih območij šest, in ta redno spremljamo, najpomembnejše pa je, da na njih ni novogradenj. Plaz v Mevkužu bomo opazovali, posegali pa do ugotovitev geomehanika ne bomo," je poudaril Por.

Ob močnem deževju decembra lani pa se je večji zemeljski plaz sprožil za stanovanjsko hišo Gorazda Beznika v Krnici. "Odstranili smo mulj in utrdili brežino, geološka študija in sanacija pa sta stali okoli šest tisoč evrov. S tem objekt ni več ogrožen," je dejal gorjanski župan Peter Torkar, Por pa je dodal, da je bila sanacija učinkovita, kar se je izkazalo ob zadnjem deževju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.