Slovenija
15 ogledov

Deževje prebudilo plaz

"K sreči na dnu brežine ni drugih hiš, toda teren se bo pred dežjem prekril s po Žurnal24 main
Mevkuž. Plazovit teren bodo prekrili s ponjavami. Občina bo naročila geološko raziskavo.

Pri stanovanjski hiši družine Žemva v Mevkužu v Zgornjih Gorjah se je ob zadnjem obilnem deževju začel prožiti zemeljski plaz, ki pa ta čas ne ogroža hiše.

Trganje zemlje in plazenje
Jakob Por, poveljnik civilne zaščite (CZ) v Občini Gorje, je za Žurnal24 pojasnil, da je do trganja zemlje in plazenja prišlo na dobrih 150 kvadratnih metrih strme brežine pod hišo. "K sreči gre za zdaj le za površinski plaz, pod hišo pa je močan in dobro temeljen oporni zid, zato stanovanjska hiša ni ogrožena. Toda plazoviti teren bo treba spremljati in pred novim poslabšanjem vremena smo se z lastnikom dogovorili, da bo zemljišče prekril s ponjavami," je pojasnil Por.
Občina Gorje bo naročila geomehansko študijo, na podlagi katere se bodo odločili, kakšna bo dolgoročna sanacija strme travnate brežine.

Odločitev po geološki oceni

Če se bo izkazalo, da gre za močnejše plazenje in da je ogrožena hiša, bomo seveda odredili preselitev stanovalcev.
Jakob Por

V bližini hiše se je pred leti že sprožil plaz. "Kaže, da je teren plazovit, zato ga bomo morali dodati na seznam ogroženih območij v tej občini. Zdaj je takih območij šest, in ta redno spremljamo, najpomembnejše pa je, da na njih ni novogradenj. Plaz v Mevkužu bomo opazovali, posegali pa do ugotovitev geomehanika ne bomo," je poudaril Por.

Ob močnem deževju decembra lani pa se je večji zemeljski plaz sprožil za stanovanjsko hišo Gorazda Beznika v Krnici. "Odstranili smo mulj in utrdili brežino, geološka študija in sanacija pa sta stali okoli šest tisoč evrov. S tem objekt ni več ogrožen," je dejal gorjanski župan Peter Torkar, Por pa je dodal, da je bila sanacija učinkovita, kar se je izkazalo ob zadnjem deževju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.