Dilema: raje golota ali teror?

Foto: Žurnal24 Prijela me je za prsi in vprašala 'Kaj je to?' Pojasnila sem, da imam protezo za
Evropski parlament burno razpravlja o načrtih Evropske komisije, da bi na letališčih uvedli posebne skenerje, ki bodo kazali potnike, kot da bi bili ti goli.
Oglej si celoten članek

Evropska komisija zatrjuje, da bodo nove naprave precej povečale varnost, saj potniki za obleko ne bodo več mogli skrivati prepovedanih predmetov, še posebno orožja ali drog. Poleg tega naj bi skenerji povečali pretočnost na letališčih, na katerih so dolge čakalne vrste za prehod skozi kontrolo stalnica.

Kljub dobrim lastnostim številni kritiki opozarjajo na vdor v človekovo zasebnost, ki bi ga lahko omogočali skenerji. "S temi napravami lahko vidite genitalije in ali ima ženska velike ali male prsi, je v parlamentu v Strasbourgu opozarjal nemški poslanec Wolfgang Kreissl - Doerfler. Po njegovem so skenerji dokaz za paranojo notranjih ministrov v boju proti terorizmu. Po mnenju nekaterih poslancev bi morali potniki jasno vedeti, kaj se prikazuje na skenerju, obenem pa bi morali imeti možnost za osebni pregled, če bi tako želeli.

Slika na skenerjih sicer ne bi bila iste kvalitete kot na fotografijah, bi pa bilo z nje možno razbrati, ali ima ženska prsne vsadke ter ali ima potnik recimo posebno vrečko za odvajanje.

Komisija se brani, da je predlog za uvedbo skenerjev še v začetni fazi, in si želi, da ne bi bili obvezni. Poleg tega slik s skenerjev ne bi shranjevali v podatkovne baze.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.