Slovenija
29 ogledov

Dilema: raje golota ali teror?

Prijela me je za prsi in vprašala 'Kaj je to?' Pojasnila sem, da imam protezo za Žurnal24 main
Evropski parlament burno razpravlja o načrtih Evropske komisije, da bi na letališčih uvedli posebne skenerje, ki bodo kazali potnike, kot da bi bili ti goli.

Evropska komisija zatrjuje, da bodo nove naprave precej povečale varnost, saj potniki za obleko ne bodo več mogli skrivati prepovedanih predmetov, še posebno orožja ali drog. Poleg tega naj bi skenerji povečali pretočnost na letališčih, na katerih so dolge čakalne vrste za prehod skozi kontrolo stalnica.

Kljub dobrim lastnostim številni kritiki opozarjajo na vdor v človekovo zasebnost, ki bi ga lahko omogočali skenerji. "S temi napravami lahko vidite genitalije in ali ima ženska velike ali male prsi, je v parlamentu v Strasbourgu opozarjal nemški poslanec Wolfgang Kreissl - Doerfler. Po njegovem so skenerji dokaz za paranojo notranjih ministrov v boju proti terorizmu. Po mnenju nekaterih poslancev bi morali potniki jasno vedeti, kaj se prikazuje na skenerju, obenem pa bi morali imeti možnost za osebni pregled, če bi tako želeli.

Slika na skenerjih sicer ne bi bila iste kvalitete kot na fotografijah, bi pa bilo z nje možno razbrati, ali ima ženska prsne vsadke ter ali ima potnik recimo posebno vrečko za odvajanje.

Komisija se brani, da je predlog za uvedbo skenerjev še v začetni fazi, in si želi, da ne bi bili obvezni. Poleg tega slik s skenerjev ne bi shranjevali v podatkovne baze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.