Še sam Simič je mislil, da je v prekršku, pa menda ni

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Generalni direktor Fursa pred preiskovalno komisijo v državnem zboru ni znal povedati, na kakšni podlagi je dostopal do podatkov, ki veljajo za davčno tajnost.
Oglej si celoten članek

Ivan Simič je bil v državnem zboru na zaslišanju pred preiskovalno komisijo o ukrepanju v epidemiji covida-19. Med zaslišanjem je Simič omenil, da je v času, ko je bil direktor finančne uprave "vsako leto peljal na kosilo najboljšega dohodninskega plačnika. In to delam vsako leto in to sem naredil tudi letos. To je moje spoštovanje do njega, ker toliko dohodnine plača," je povedal pred komisijo. Simič je kosilo plačal sam, zavezanec pa naj bi bil nad vabilom navdušen. Simič pri tem ni omenil nobenega konkretnega imena.

Vodja preiskovalne komisije Robert Pavšič (LMŠ) je ob Simičevem razkritju, da je na kosilu peljal največjega dohodninskega plačnika, dejal: "Problem je v tem, kako ste vi izvedeli, kdo to je. To je davčna skrivnost. Vi nimate pravice vpogleda v te podatke, sploh pa ne za to, da bi ga peljali na kosilo." 

Pavšič je Simiča prosil, naj mu navede, kakšno ima pravno podlago za vpogled v to, kdo je največji dohodninski plačnik v Sloveniji. "Zdaj vam tega ne morem povedati. Pač, so mi povedali, kdo je največji. Glejte, če sem naredil prekršek, kazen, gremo naprej," je odvrnil Simič. Pavšič ga je opozoril, da ne gre za prekršek, ampak za davčno tajnost. Ob tem se po Pavšičevih besedah zastavlja tudi vprašanje, ali je do česa takšnega prišlo tudi v kakšnem drugem primeru. 

Ob tem na finančni upravi dodajajo, da medijem vsako leto na njihovo prošnjo pošljejo razosebljene podatke o največjih plačnikih dohodnine, ki pa vsebujejo samo znesek plačane dohodnine in vir dohodka, iz katerega je bil dohodnina odmerjena, pri čemer niso navedena konkretna imena. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 11:55 8. December 2021.

    Same koprive na tem članku!!! Je treba zaslužit za pingo sok in poli salamo!!!

  • 11:39 8. December 2021.

    Kaj pa o Maslećevi doplomi? Pavlić: "Ne bi mi zdaj o tem...". In o prejšnjih zamenjavah? "Ne bi mi zdaj …

  • 11:38 8. December 2021.

    Sukićeva NE, danes na zaslišanju NE, ste prišli NE, dajte povedar NE, Žan Mahnič NE, to je propagandna večina Ne, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.