Slovenija
6062 ogledov

Še sam Simič je mislil, da je v prekršku, pa menda ni

Vlada Ivan Simič Vlada RS
Generalni direktor Fursa pred preiskovalno komisijo v državnem zboru ni znal povedati, na kakšni podlagi je dostopal do podatkov, ki veljajo za davčno tajnost.

Ivan Simič je bil v državnem zboru na zaslišanju pred preiskovalno komisijo o ukrepanju v epidemiji covida-19. Med zaslišanjem je Simič omenil, da je v času, ko je bil direktor finančne uprave "vsako leto peljal na kosilo najboljšega dohodninskega plačnika. In to delam vsako leto in to sem naredil tudi letos. To je moje spoštovanje do njega, ker toliko dohodnine plača," je povedal pred komisijo. Simič je kosilo plačal sam, zavezanec pa naj bi bil nad vabilom navdušen. Simič pri tem ni omenil nobenega konkretnega imena.

Vodja preiskovalne komisije Robert Pavšič (LMŠ) je ob Simičevem razkritju, da je na kosilu peljal največjega dohodninskega plačnika, dejal: "Problem je v tem, kako ste vi izvedeli, kdo to je. To je davčna skrivnost. Vi nimate pravice vpogleda v te podatke, sploh pa ne za to, da bi ga peljali na kosilo." 

Pavšič je Simiča prosil, naj mu navede, kakšno ima pravno podlago za vpogled v to, kdo je največji dohodninski plačnik v Sloveniji. "Zdaj vam tega ne morem povedati. Pač, so mi povedali, kdo je največji. Glejte, če sem naredil prekršek, kazen, gremo naprej," je odvrnil Simič. Pavšič ga je opozoril, da ne gre za prekršek, ampak za davčno tajnost. Ob tem se po Pavšičevih besedah zastavlja tudi vprašanje, ali je do česa takšnega prišlo tudi v kakšnem drugem primeru. 

Z vprašanji smo se obrnili na finančno upravo, kjer so nam pojasnili, da je v 17. členu Zakona o davčnem postopku določeno, da "imajo dostop do podatkov, ki so davčna tajnost, vse zaposlene osebe davčnega organa, v obsegu, ki je potreben za opravljanje njihovih delovnih nalog". Med njimi je tudi generalni direktor finančne uprave, saj akt o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest "med drugim določa tudi odločanje v davčnem postopku in upravnem postopku na prvi stopnji. V skladu s to določbo generalni direktor odloča tudi v postopku letne odmere dohodnine na podlagi informativnih izračunov dohodnine, ki jih tudi podpiše. Generalni direktor je torej upravičeno, v skladu z zakonom, seznanjen s podatkom o letni odmeri dohodnine zavezancem, saj v teh postopkih odloča".

Ob tem na finančni upravi dodajajo, da medijem vsako leto na njihovo prošnjo pošljejo razosebljene podatke o največjih plačnikih dohodnine, ki pa vsebujejo samo znesek plačane dohodnine in vir dohodka, iz katerega je bil dohodnina odmerjena, pri čemer niso navedena konkretna imena. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
 • Avatar pantani
  pantani 11:55 08.december 2021.

  Same koprive na tem članku!!! Je treba zaslužit za pingo sok in poli salamo!!!

 • Naklonsky 11:39 08.december 2021.

  Kaj pa o Maslećevi doplomi? Pavlić: "Ne bi mi zdaj o tem...". In o prejšnjih zamenjavah? "Ne bi mi zdaj o tem..." Blišč in beda kulovarske korupcijske komisije.

 • Dusan12 11:38 08.december 2021.

  Sukićeva NE, danes na zaslišanju NE, ste prišli NE, dajte povedar NE, Žan Mahnič NE, to je propagandna večina Ne, hodi v pizdo, Ne. Intelekt na psu NE, ….