Direktor LPP besen: Predlagal sem, da na NIJZ pripeljemo avtobus

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ob zagonu potniškega prometa opozarjajo, da bo pravila nemogoče izvajati v praksi.
Oglej si celoten članek

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je zjutraj napovedal, da se s prihodnjim ponedeljkom odpira potniški promet. 

Slovenija Od ponedeljka spet na avtobus in vlak

Pri tem bodo morali uporabiki in izvajalci upoštevati navodila, ki so jih pripravile strokovne služba na NIJZ in v vladi. Na avtobusih bo tako morala biti nameščena posebna fizična pregrada, ki bo varovala voznike pred okužbo. Ker mora biti dodatna oprema na vozilu homologirana, je določeno prehodno obdobje, v katerem se bo to lahko uredilo, potniki pa bodo do takrat lahko vstopali samo na zadnjih vratih avtobusa.

1,5 metra razdalje med potniki

Na vozilu, ki nima nameščene pregrade med voznikom in potniki, mora biti med voznikom in potnikom najmanj 1,5 metra razdalje. Prav takšna je priporočena razdalja med potniki. 

Izvajalci opozarjajo, da so ukrepi, kot so jih pripravili na NIJZ v praksi težko izvedljivi. Avtobusi naj bi bili samo 11 odstotno zasedeni, kar pomeni, da bi lahko bilo na zgibnem avtobusu, ki lahko sprejme 155 ljudi, največ 17 potnikov. 

Foto: Anže Petkovšek LPP

"Da se nekomu na NIJZ ne zdi vredno, da bi se srečal z nami v teh dveh mesecih, da te zadeve dorečemo," je za TV Slovenija povedal direktor LPP Peter Horvat. "Jaz sem včeraj predlagal, da bi na NIJZ - na Prešernov trg - zapeljali avtobus, da strokovnjaki pridejo. Vse dobro o njih, verjamem v njihovo stroko, ampak, če hočemo to vzdrževati, kar so priporočila, potem je treba svet ustaviti."

Robert sever z Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije je za nacionalno televizijo povedal, da so sami predlagali vsaj 40 odstotno zasedenost avtobusov in označbe na  sedežih, kjer bi potniki imeli jasna navodila, kje se lahko usedejo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:32 8. Maj 2020.

    Na NIJZ so itak samo kreteni kaki strokovnjaki saj prelagajo na vse druge odgovornost ih vprašaš za šolstvo vrtce njihov …

  • 00:55 8. Maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • 21:18 7. Maj 2020.

    Mene pa res zanima,a mamo v vsaki državi drug virus,saj eni letajo na 1m-Avstrija,pri nas na 1,5-2m,v Nemčiji ne zna …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.