Slovenija
6564 ogledov

Od ponedeljka spet na avtobus in vlak

avtobus Saša Despot
S ponedeljkom bo v Sloveniji spet stekel javni potniški promet, a stvari ne bodo take, kot so bile pred nastopom karantene.

Vlada je uskladila odlok, s katerim se s ponedeljkom spet odpira javni potniški promet. "Pri tem pa bo treba upoštevati navodila zdravstvene stroke. Uspeli smo uskladiti take pogoje, ki bodo varovali državljanke in državljane ter bili hkrati dovolj življenjski za izvajalce potniškega prometa," je na tiskovni konferenci dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Uporabnik in izvajalci javnega potniškega prometa bodo morali upoštevati navodila, ki so jih pripravile strokovne službe. Na avtobusih bo tako morala biti nameščena posebna fizična pregrada, ki bo varovala voznike pred okužbo. Ker mora biti dodatna oprema na vozilu homologirana, je določeno prehodno obdobje, v katerem se bo to lahko uredilo, potniki pa bodo do takrat lahko vstopali samo na zadnjih vratih avtobusa.

Na vozilu, ki nima nameščene pregrade med voznikom in potniki, mora biti med voznikom in potnikom najmanj 1,5 metra razdalje. Priporočeno je, da so tudi potniki razporejeni tako, da je med njimi vsaj 1, 5 metra razdalje. Potniki morajo med vožnjo ves čas nositi masko. Vozilo je treba na koncu vožnje po izstopu vseh potnikov prezračiti in razkužiti vse površine, s katerimi so bili potniki v stiku.

prihod novega Stadlerjevega vlaka | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Fizične prodaje vozovnic, dokler niso nameščene ustrezne zaščite za voznika, na avtobusih ni. Minister Vrtovec je uporabnikom železniškega javnega prometa svetoval nakup vozovnic na avtomatih na železniških postaja in prek spleta.

Na vseh sredstvih javnega prevoza mora biti ob vstopu nameščeno razkužilo za potnike. Potniki si morajo tako ob vstopu kot ob izstopu razkužiti roke.

Na ministrstvu se po ministrovih besedah zavedajo, da je vprašanj, povezanih z vnovičnim zagonom javnega potniškega prometa, zelo veliko. V ta namen so na ministrstvu vzpostavili enotno telefonsko številko za odgovore na vse vprašanja. Številka je na voljo tako za vse državljanke in državljane kot tudi za izvajalce potniškega prometa. Vse informacije so na voljo na telefonski številki 01 478 85 12.

Javni potniški promet ne bo potekal na enak način kot v času pred razglasitvijo epidemije novega koronavirusa, zato spodbujajo vse, da v mejah zmožnosti nadaljujejo z uporabo alternativnih možnosti, kot sta hoja in kolesarjenje.

letalo vkrcanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj pa letalski potniški promet?

Po besedah ministra Vrtovca z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) usklajujejo protokol, ki bi se izvajal na letališču. Želi si, da bi to tega prišlo čim prej, da bi lahko sprostili tudi letalski potniški promet. Slovenija je namreč ena redkih držav, ki je povsem zaprla letališča za potniški promet.

Prav tako še ni mogel napovedati, kdaj bosta stekla mednarodni železniški in avtobusni promet. Poudaril je, da je to treba medresorsko uskladiti, "zlasti pa prisluhniti stroki, ki ve, kako in kaj".

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • andrej1 14:48 07.maj 2020.

    Pošraufajte vsako drugo vrsto sedežev ven. V cik cak :D

  • Avatar Leon
    Leon 13:47 07.maj 2020.

    Vrtovec oh vrtovec ...nomen est omen . Vrtičkarstvo je tvoja prihodnost ....konoplja itd.