Disciplinski postopek za policista

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Policistu, ki je na prehodu Gruškovje udaril avstrijskega državljana, mila kazen. In to kljub temu, da je poročilo napisal šele po poročanju medijev o incidentu.
Oglej si celoten članek

Kot smo že poročali, je do incidenta prišlo v nedeljo, 15. avgusta. 24-letnik se je z avtobusom vračal v domovino, pri tem pa je mejo skušal prečkati peš. To je tako razbesnelo mejnega policista, da je mladeniča nekajkrat udaril v obraz in ga odvlekel v neki prostor. Posredovalo je avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani, ki so ga o dogodku obvestili prijatelji napadenega.

Policist je o dogodku napisal poročilo šele potem, ko so se o njem razpisali mediji. Policisti naj bi zanj izvedeli po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Dnevnik medtem danes piše, da policistu preti precej mila kazen; na mariborski policijski upravi so predlagali uvedbo disciplinskega postopka, čeprav se za tak spodrsljaj v uniformi lahko uporabi tudi pisno opozorilo pred redno odpovedjo ali celo za izredno odpoved.

Zakonit strokovni prijem
Dogodek sicer na policiji vidijo precej drugače; poudarjajo, da je policist uporabil strokovni prijem pri mladeniču, ki ni sodeloval pri predpisanem postopku prečkanja meje. Strinjajo se, da je bil udarec – ki naj bi bil po njihovem samo eden – nepotreben in nezakonit, medtem ko je bil „strokovni prijem“ povsem zakonit in tudi upravičen.

Odgovor na vprašanje, na kateri točki je v tem trenutku disciplinski postopek zoper policista, še čakamo. Če bo tekom postopka dokazano, da je kršil svoje delovne obveznosti, ga lahko – kot piše Dnevnik – doleti denarna kazen ali razrešitev s položaja.

Kljub temu pa policistu še vedno grozi izguba službe, saj se s primerom ukvarja tudi specializirani oddelek vrhovnega državnega tožilstva. Preiskujejo, ali je policist kršil človekovo dostojanstvo z zlorabo položaja. Če bi tožilstvo podalo obtožnico in bi bil policist obsojen na zaporno kazen, daljšo od pol leta, bi namreč avtomatično izgubil tudi zaposlitev v policiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.