Slovenija
41 ogledov

Disciplinski postopek za policista

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Policistu, ki je na prehodu Gruškovje udaril avstrijskega državljana, mila kazen. In to kljub temu, da je poročilo napisal šele po poročanju medijev o incidentu.

Kot smo že poročali, je do incidenta prišlo v nedeljo, 15. avgusta. 24-letnik se je z avtobusom vračal v domovino, pri tem pa je mejo skušal prečkati peš. To je tako razbesnelo mejnega policista, da je mladeniča nekajkrat udaril v obraz in ga odvlekel v neki prostor. Posredovalo je avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani, ki so ga o dogodku obvestili prijatelji napadenega.

Policist je o dogodku napisal poročilo šele potem, ko so se o njem razpisali mediji. Policisti naj bi zanj izvedeli po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Dnevnik medtem danes piše, da policistu preti precej mila kazen; na mariborski policijski upravi so predlagali uvedbo disciplinskega postopka, čeprav se za tak spodrsljaj v uniformi lahko uporabi tudi pisno opozorilo pred redno odpovedjo ali celo za izredno odpoved.

Zakonit strokovni prijem
Dogodek sicer na policiji vidijo precej drugače; poudarjajo, da je policist uporabil strokovni prijem pri mladeniču, ki ni sodeloval pri predpisanem postopku prečkanja meje. Strinjajo se, da je bil udarec – ki naj bi bil po njihovem samo eden – nepotreben in nezakonit, medtem ko je bil „strokovni prijem“ povsem zakonit in tudi upravičen.

Odgovor na vprašanje, na kateri točki je v tem trenutku disciplinski postopek zoper policista, še čakamo. Če bo tekom postopka dokazano, da je kršil svoje delovne obveznosti, ga lahko – kot piše Dnevnik – doleti denarna kazen ali razrešitev s položaja.

Kljub temu pa policistu še vedno grozi izguba službe, saj se s primerom ukvarja tudi specializirani oddelek vrhovnega državnega tožilstva. Preiskujejo, ali je policist kršil človekovo dostojanstvo z zlorabo položaja. Če bi tožilstvo podalo obtožnico in bi bil policist obsojen na zaporno kazen, daljšo od pol leta, bi namreč avtomatično izgubil tudi zaposlitev v policiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.