Divja žival na Gorenjskem

Foto: Maja Sever
Foto: Maja Sever
V Triglavski narodni park so pripeljali prvega risa. Poimenovali so ga Tris, triglavski ris.
Oglej si celoten članek

Tris trenutno čaka na izpustitev v naravo v svoji prilagoditveni obori na Pokljuki. K nam je bil pripeljan iz romunskih gozdov v okviru projekta LIFE Lynx, ki stremi k rešitvi dinarsko-JV alpske populacije risa pred izumrtjem. Tako bo v okviru projekta v območje Triglavskega narodnega parka kmalu izpuščen prvi izmed vsaj petih risov. Okolico Trisove obore nadzorujejo tudi s kamerami, s pomočjo nadzornikov parka in inšpektorji.

Pomembno je poudariti, da risa, če ga opazimo, ne vznemirjamo, saj je žival zelo plašna.

Foto: Maja Sever Tris prilagoditvena obora

Triglavski narodni park je edini narodni park v Sloveniji in spada med najstarejše parke v Evropi, saj obstaja že 40. leto. Po podatkih Javnega zavoda Triglavski narodni park je bil v preteklosti ris največkrat opažen zlasti na širšem območju Trente, na Pokljuki in v Bohinju. Zadnji podatek o dejansko opaženi živali v Triglavskem narodnem parku pa je iz februarja 2018 iz doline Radovne. V okviru projekta Lynx načrtujejo, da bodo v populacijo vključili štirinajst živali. Projekt je že obrodil sadove, saj je imel prvi izpuščeni ris v Sloveniji, Goru, že dve legli potomcev z domačo risinjo Tejo.

Foto: TNP Kolaž umetniških del Da bi se lahko še bolje seznanili o novem prebivalcu gorenjskih gozdov, so v okviru likovne kolonije Ohranimo risa priredili umetniško razstavo o risu, ki je na ogled v Infocentru Triglavska roža Bled do 11. aprila 2021, vsak dan med 10. in 14. uro.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.