Slovenija > Jaz poročam
2716 ogledov

Divja žival na Gorenjskem

Potni list Tris Maja Sever
V Triglavski narodni park so pripeljali prvega risa. Poimenovali so ga Tris, triglavski ris.

Tris trenutno čaka na izpustitev v naravo v svoji prilagoditveni obori na Pokljuki. K nam je bil pripeljan iz romunskih gozdov v okviru projekta LIFE Lynx, ki stremi k rešitvi dinarsko-JV alpske populacije risa pred izumrtjem. Tako bo v okviru projekta v območje Triglavskega narodnega parka kmalu izpuščen prvi izmed vsaj petih risov. Okolico Trisove obore nadzorujejo tudi s kamerami, s pomočjo nadzornikov parka in inšpektorji.

Pomembno je poudariti, da risa, če ga opazimo, ne vznemirjamo, saj je žival zelo plašna.

Tris prilagoditvena obora | Avtor: Maja Sever Maja Sever

Triglavski narodni park je edini narodni park v Sloveniji in spada med najstarejše parke v Evropi, saj obstaja že 40. leto. Po podatkih Javnega zavoda Triglavski narodni park je bil v preteklosti ris največkrat opažen zlasti na širšem območju Trente, na Pokljuki in v Bohinju. Zadnji podatek o dejansko opaženi živali v Triglavskem narodnem parku pa je iz februarja 2018 iz doline Radovne. V okviru projekta Lynx načrtujejo, da bodo v populacijo vključili štirinajst živali. Projekt je že obrodil sadove, saj je imel prvi izpuščeni ris v Sloveniji, Goru, že dve legli potomcev z domačo risinjo Tejo.

Kolaž umetniških del | Avtor: TNP TNP
Da bi se lahko še bolje seznanili o novem prebivalcu gorenjskih gozdov, so v okviru likovne kolonije Ohranimo risa priredili umetniško razstavo o risu, ki je na ogled v Infocentru Triglavska roža Bled do 11. aprila 2021, vsak dan med 10. in 14. uro.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.