Do 455 evrov socialne pomoči

Foto: Žurnal24 starejsi ostareli stari upokojenci foto google
Transferji. Nezaposljivi bodo prejemali več kot aktivni iskalci zaposlitve.
Oglej si celoten članek

Trajno nezaposljivi in starejši od 65 let bodo upravičeni do največ 450 evrov mesečne pomoči, aktivni iskalci zaposlitve pa do 288 evrov. Z zakonom o socialnovarstvenih prejemkih bodo namreč socialne pomoči, ki zdaj znašajo povprečno 226 evrov, razdelili na trajne in začasne.

52 tisoč socialnih pomoči je bilo izplačanih januarja, za kar je država porabila približno 12 milijonov evrov. Zaradi zlorab je pomoč ukinila 8.339 ljudem.

Z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev pa bo država vpeljala enotno vstopno točko. Posamezniki bodo tako lahko na centrih za socialno delo uveljavili pravico do otroškega dodatka, socialne pomoči, štipendije, varstvenega dodatka ter subvencije za vrtec, prevoze dijakov in študentov, socialno-varstvene storitve in doplačila zdravstvenega zavarovanja.

Po novem se bo pri dodelitvi vseh transferjev poleg dohodkov upoštevalo tudi premoženje prosilca (to se je doslej upoštevalo le pri socialni pomoči). Cenzusi bodo še vedno različni, a bodo prejemki razvrščeni po enotni lestvici za vse socialne pravice. Oba zakona bo ministrstvo za delo predstavilo danes.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.