Slovenija
15 ogledov

Do 455 evrov socialne pomoči

starejsi ostareli stari upokojenci foto google Žurnal24 main
Transferji. Nezaposljivi bodo prejemali več kot aktivni iskalci zaposlitve.

Trajno nezaposljivi in starejši od 65 let bodo upravičeni do največ 450 evrov mesečne pomoči, aktivni iskalci zaposlitve pa do 288 evrov. Z zakonom o socialnovarstvenih prejemkih bodo namreč socialne pomoči, ki zdaj znašajo povprečno 226 evrov, razdelili na trajne in začasne.

52 tisoč socialnih pomoči je bilo izplačanih januarja, za kar je država porabila približno 12 milijonov evrov. Zaradi zlorab je pomoč ukinila 8.339 ljudem.

Z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev pa bo država vpeljala enotno vstopno točko. Posamezniki bodo tako lahko na centrih za socialno delo uveljavili pravico do otroškega dodatka, socialne pomoči, štipendije, varstvenega dodatka ter subvencije za vrtec, prevoze dijakov in študentov, socialno-varstvene storitve in doplačila zdravstvenega zavarovanja.

Po novem se bo pri dodelitvi vseh transferjev poleg dohodkov upoštevalo tudi premoženje prosilca (to se je doslej upoštevalo le pri socialni pomoči). Cenzusi bodo še vedno različni, a bodo prejemki razvrščeni po enotni lestvici za vse socialne pravice. Oba zakona bo ministrstvo za delo predstavilo danes.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.