Dobiček bank se je razpolovil

Foto: Žurnal24 Banke so glede na lani “manjše” za tri odstotke, ugotavljajo pri Banki Slovenije
Ugotovitev. Trend podaljševanja ročnosti posojil je opazen pri vseh posojilojemalcih.
Oglej si celoten članek

Banke v Sloveniji so v letošnjih prvih sedmih mesecih ustvarile dobrih 84 milijonov evrov dobička pred davki, kar je za skoraj polovico manj kot v istem obdobju lani. Njihova bilančna vsota se je v sedmih mesecih od konca lanskega leta zmanjšala za skoraj tri odstotke, ugotavljajo analitiki Banke Slovenije. Kot ključni razlog za zmanjševanje dobička bank analitiki centralne banke navajajo oslabitve in rezervacije. Te so se julija še nekoliko povečale in bile za skoraj polovico višje kot v prvih sedmih mesecih lani. Banka Slovenije še ugotavlja, da se trend podaljševanja ročnosti posojil nadaljuje pri vseh skupinah posojilojemalcev.

S poslovanjem bank se je v torek seznanil tudi svet Banke Slovenije in opazil, da je financiranje usmerjeno pretežno v dejavnosti, pri katerih sta bili v preteklosti rast posojil in prezadolženosti prehitri. Takšna politika bank pridobivanje kreditov otežuje predvsem manjšim in srednjim podjetjem ter perspektivnim projektom predelovalnih in storitvenih dejavnosti, so opozorili člani sveta centralne banke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.