Slovenija
17 ogledov

Dobiček bank se je razpolovil

Banke so glede na lani “manjše” za tri odstotke, ugotavljajo pri Banki Slovenije Žurnal24 main
Ugotovitev. Trend podaljševanja ročnosti posojil je opazen pri vseh posojilojemalcih.

Banke v Sloveniji so v letošnjih prvih sedmih mesecih ustvarile dobrih 84 milijonov evrov dobička pred davki, kar je za skoraj polovico manj kot v istem obdobju lani. Njihova bilančna vsota se je v sedmih mesecih od konca lanskega leta zmanjšala za skoraj tri odstotke, ugotavljajo analitiki Banke Slovenije. Kot ključni razlog za zmanjševanje dobička bank analitiki centralne banke navajajo oslabitve in rezervacije. Te so se julija še nekoliko povečale in bile za skoraj polovico višje kot v prvih sedmih mesecih lani. Banka Slovenije še ugotavlja, da se trend podaljševanja ročnosti posojil nadaljuje pri vseh skupinah posojilojemalcev.

S poslovanjem bank se je v torek seznanil tudi svet Banke Slovenije in opazil, da je financiranje usmerjeno pretežno v dejavnosti, pri katerih sta bili v preteklosti rast posojil in prezadolženosti prehitri. Takšna politika bank pridobivanje kreditov otežuje predvsem manjšim in srednjim podjetjem ter perspektivnim projektom predelovalnih in storitvenih dejavnosti, so opozorili člani sveta centralne banke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.