Dobičke kujejo z vodo in smetmi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Guverner. Največja inflacija pri javnih službah.
Oglej si celoten članek

“Inflacija trenutno ni problem, toda na nekaterih področjih gospodarskih javnih služb, kot sta odvoz smeti in voda, se cene hitro višajo; rast cen za trikrat, štirikrat presega maastrichtske kriterije (to je triodstotna letna rast, op. a.),” je dejal guverner Banke Slovenije Marko Kranjec. Dodal je, da so med občinami precejšnje razlike in posebno izpostavil Mestno občino Ljubljana, kjer svoj holding “smatrajo kot institucijo, ki prinaša precejšnje dobičke. Jaz javno gospodarsko službo razumem drugače,” je dejal Kranjec, ki je vladi priporočil regulacijo na tem področju.

Hkrati je ponovil, da bi bila po njihovi oceni sanacija bank z dokapitalizacijo cenejša kot z ustanovitvijo nove institucije, ključna razlika pa bo nastala pri upravljanju terjatev. “Če bi slabo banko ustanovile banke same, bi bila ta v zasebni lasti in bi lahko od slabih terjatev dosegla večji izplen kot v primeru nove institucije,” je prepričan Kranjec.

Pozor, brezposlenost!

Banka Slovenije je sicer v poročilu o cenovni stabilnosti napovedala, da bo BDP letos padel za 1,8 odstotka, prihodnje leto pa še za 0,7 odstotka. Damjan Kozamernik iz Banke Slovenije je ob tem opozoril, da je nujno preprečiti trajnejši porast brezposelnosti, saj bo to sicer velik socialni pa tudi ekonomski problem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:52 2. Oktober 2012.

    Sicer pa, kako se Kranjec upa kritizirat javno podjetje v lasti MOL-a, ki mastno računajo svojim meščanom vodo in odvoz …

  • 09:53 2. Oktober 2012.

    Sedaj se oglašajo iz Banke Slovenije, ko se bojijo, da se bo razkrilo kdo je dajal nasedle kredite in komu. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.