Slovenija
18 ogledov

Dobičke kujejo z vodo in smetmi

Vodja slovenske centralne banke Marko Kranjec ugotavlja, da smo visoko odvisni o Žurnal24 main
Guverner. Največja inflacija pri javnih službah.

“Inflacija trenutno ni problem, toda na nekaterih področjih gospodarskih javnih služb, kot sta odvoz smeti in voda, se cene hitro višajo; rast cen za trikrat, štirikrat presega maastrichtske kriterije (to je triodstotna letna rast, op. a.),” je dejal guverner Banke Slovenije Marko Kranjec. Dodal je, da so med občinami precejšnje razlike in posebno izpostavil Mestno občino Ljubljana, kjer svoj holding “smatrajo kot institucijo, ki prinaša precejšnje dobičke. Jaz javno gospodarsko službo razumem drugače,” je dejal Kranjec, ki je vladi priporočil regulacijo na tem področju.

Hkrati je ponovil, da bi bila po njihovi oceni sanacija bank z dokapitalizacijo cenejša kot z ustanovitvijo nove institucije, ključna razlika pa bo nastala pri upravljanju terjatev. “Če bi slabo banko ustanovile banke same, bi bila ta v zasebni lasti in bi lahko od slabih terjatev dosegla večji izplen kot v primeru nove institucije,” je prepričan Kranjec.

Pozor, brezposlenost!

Banka Slovenije je sicer v poročilu o cenovni stabilnosti napovedala, da bo BDP letos padel za 1,8 odstotka, prihodnje leto pa še za 0,7 odstotka. Damjan Kozamernik iz Banke Slovenije je ob tem opozoril, da je nujno preprečiti trajnejši porast brezposelnosti, saj bo to sicer velik socialni pa tudi ekonomski problem.

Komentarjev 2
  • mirko 15:52 02.oktober 2012.

    Sicer pa, kako se Kranjec upa kritizirat javno podjetje v lasti MOL-a, ki mastno računajo svojim meščanom vodo in odvoz smeti ? Župan MOL-a je vendarle Janković, katerega podpira Kučan. Vsi pa vemo, da je Kranjec levičar, torej v isti ...prikaži večti skupini, kot Kučan in Janković. Sedaj ga bo g. Kučan kregal zakaj kritizira svoje levičarje.

  • mirko 09:53 02.oktober 2012.

    Sedaj se oglašajo iz Banke Slovenije, ko se bojijo, da se bo razkrilo kdo je dajal nasedle kredite in komu. Kje so pa bili prej, ko so se ti krediti delili ? Saj so prav oni nadzorna institucija, ki bi ...prikaži večbi morali skrbeti za pravilno bančno poslovanje. Očitno so tudi sami zaposleni v Banki Slovenije, njihovi znanci in sorodniki vpleteni v te nasedle kredite.