Dogovarjanje in trgovanje nista isto!

Foto: Žurnal24 Jelinčič z odvetnikom Aleksandrom Čeferinom. (Foto: Dejan Mijovič)
Dogodki in izjave, ki so sledile torkovim preiskavam, so pokazali na dejstvo, da je meja med dogovorom in korupcijo zelo tanka.
Oglej si celoten članek

Trgovanja niso stalna praksa, pravi podpredsednik DZ Potrč; sociolog Uhan v ozadju trgovanj vidi prepletanje lokalne in državne ravni; meja je nejasna, je pa nesporna, glede dogovarjanj poslancev meni sociolog Makarovič.

Miran Potrč, podpredsednik DZ

"Dogovarjanje in trgovanje nista ista stvar. Samo dogovarjanje o argumentih in vsebini glasovanja brez materialnih ali političnih protiuslug je lahko sestavni del parlamentarnega dela."

France Cukjati, nekdanji predsednik DZ
"Iz nenačelnosti posameznih strank pri glasovanjih smo lahko večkrat sklepali, da gre za neke vrste trgovino. Če gre še za osebne koristi, pa tako ravnanje uvrščamo med koruptivna dejanja."

Matej Makarovič, 
sociolog

"Če poslanec v dobro javnega interesa podpre nekaj, do česar bi imel sicer nevtralen odnos, to nič spornega. Čeprav so meje spodobnega včasih nejasne, je jasno, da so bile v nekaterih primerih prestopljene."

Samo Uhan, 
sociolog
"Gre za sprevrženo razumevanje politične vloge. Problem izhaja iz županskega lobija, iz zastopanja lokalnih interesov v parlamentu. Bojim se, da to dogovarjanje ni bilo osamljeni primer."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.