Slovenija
13 ogledov

Dogovarjanje in trgovanje nista isto!

Jelinčič z odvetnikom Aleksandrom Čeferinom. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Dogodki in izjave, ki so sledile torkovim preiskavam, so pokazali na dejstvo, da je meja med dogovorom in korupcijo zelo tanka.

Trgovanja niso stalna praksa, pravi podpredsednik DZ Potrč; sociolog Uhan v ozadju trgovanj vidi prepletanje lokalne in državne ravni; meja je nejasna, je pa nesporna, glede dogovarjanj poslancev meni sociolog Makarovič.

Miran Potrč, podpredsednik DZ

"Dogovarjanje in trgovanje nista ista stvar. Samo dogovarjanje o argumentih in vsebini glasovanja brez materialnih ali političnih protiuslug je lahko sestavni del parlamentarnega dela."

France Cukjati, nekdanji predsednik DZ
"Iz nenačelnosti posameznih strank pri glasovanjih smo lahko večkrat sklepali, da gre za neke vrste trgovino. Če gre še za osebne koristi, pa tako ravnanje uvrščamo med koruptivna dejanja."

Matej Makarovič, 
sociolog

"Če poslanec v dobro javnega interesa podpre nekaj, do česar bi imel sicer nevtralen odnos, to nič spornega. Čeprav so meje spodobnega včasih nejasne, je jasno, da so bile v nekaterih primerih prestopljene."

Samo Uhan, 
sociolog
"Gre za sprevrženo razumevanje politične vloge. Problem izhaja iz županskega lobija, iz zastopanja lokalnih interesov v parlamentu. Bojim se, da to dogovarjanje ni bilo osamljeni primer."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.