Dojenčki kadilcev v nevarnosti

Foto: Žurnal24 Dojenčki kadilcev postajajo pasivni kadilci.
Dojenčki kadilcev imajo v primerjavi z dojenčki nekadilcev v svojem urinu petkrat višjo vrednost nikotinovega stranskega produkta kontinina.
Oglej si celoten članek

Kontinin lahko škoduje srcu in krvnim žilam, ker dviga krvni tlak in pospešuje utrip, meni Dr. M. P. Wailoo iz univerze v Leicesteru v Veliki Britaniji. Kotinin je samo eden od morebitnoo škodljivih primesi tobaka. Pasivno kajenje izpostavlja dojenčke kontininu v zelo zgodnjem obdobju življenja, kjer izločanje strupenih kemikalij še ne poteka v najvišji meri.

Wailoo in sodelavci so izmerili količino kontinina v vzorcih 71 dojenčkov, katerih starši so kadilci in 33 dojenčkov, katerih starši so nekadilci. Starost dojenčkov je bila 10–12 tednov. Povprečna raven kontinina je bila približno šestkrat večja pri dojenčkih, kjer je vsaj eden od staršev kadilec, v primerjavi z dojenčki, katerih starši so nekadilci.
Največji dejavnik povečanja količine kontinina je bila mati kadilka, na drugem mestu pa je bil dejavnik očeta kadilca. Večjo stopnjo stranskega proizvoda so raziskovalci ugotovili tudi pri dojenčkih, ki spijo v isti postelji kot starši kadilci. Poleg tega so bile ravni kontinina v času hladnejšega vremena višje, saj so starši verjetno več kadili v zaprtih prostorih.

Ugotovitve nakazujejo, da dojenčki, če njihovi starši kadijo, postajajo pasivni kadilci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.