Slovenija
4 ogledov

Dojenčki kadilcev v nevarnosti

Dojenčki kadilcev postajajo pasivni kadilci. Žurnal24 main
Dojenčki kadilcev imajo v primerjavi z dojenčki nekadilcev v svojem urinu petkrat višjo vrednost nikotinovega stranskega produkta kontinina.

Kontinin lahko škoduje srcu in krvnim žilam, ker dviga krvni tlak in pospešuje utrip, meni Dr. M. P. Wailoo iz univerze v Leicesteru v Veliki Britaniji. Kotinin je samo eden od morebitnoo škodljivih primesi tobaka. Pasivno kajenje izpostavlja dojenčke kontininu v zelo zgodnjem obdobju življenja, kjer izločanje strupenih kemikalij še ne poteka v najvišji meri.

Wailoo in sodelavci so izmerili količino kontinina v vzorcih 71 dojenčkov, katerih starši so kadilci in 33 dojenčkov, katerih starši so nekadilci. Starost dojenčkov je bila 10–12 tednov. Povprečna raven kontinina je bila približno šestkrat večja pri dojenčkih, kjer je vsaj eden od staršev kadilec, v primerjavi z dojenčki, katerih starši so nekadilci.
Največji dejavnik povečanja količine kontinina je bila mati kadilka, na drugem mestu pa je bil dejavnik očeta kadilca. Večjo stopnjo stranskega proizvoda so raziskovalci ugotovili tudi pri dojenčkih, ki spijo v isti postelji kot starši kadilci. Poleg tega so bile ravni kontinina v času hladnejšega vremena višje, saj so starši verjetno več kadili v zaprtih prostorih.

Ugotovitve nakazujejo, da dojenčki, če njihovi starši kadijo, postajajo pasivni kadilci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.