"Dolg rešujejo na račun socialne države"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Janez Stanovnik, ki je bil spet izvoljen za vodjo NOB, poziva k "dialogu resnice". Zavzel se je za čimprejšnjo vzpostavitev trdnega političnega vodstva.
Oglej si celoten članek

Janez Stanovnik je v svojem govoru komentiral tako razmere v Sloveniji kot po svetu. "Stanje duha" v državi je po njegovih besedah pogojeno z "notranjo cepitvijo". V preteklih dvajsetih letih je potekala intenzivna kampanja za revizijo zgodovine, zaradi česar je pozval k "dialogu resnice". "Dejstva bomo položili na mizo in naj se izkaže, kaj je res in kaj je laž," je dejal Stanovnik. Zavzel se je za čimprejšnjo vzpostavitev trdnega političnega vodstva v državi.

Stanovnik se je dotaknil tudi gospodarskih razmer. Na področju se po njegovem obetajo "viharni časi", v katerih je treba ohraniti samozavest. Po njegovi oceni je dejstvo, da Slovenija sektorja javne ekonomije ni v celoti prepustila zasebni ekonomiji, ki je danes v finančni krizi, "sidro, ki lahko v viharnih časih pomaga".

Resen problem domačega gospodarstva so brezposelnost in stečaji, pri čemer je posebej opozoril na odpuščene delavce brez pravic. Problem brezposelnosti je po njegovi oceni treba reševati tudi s prekvalifikacijo in ne samo s socialno politiko.

Dolg rešujejo z "likvidacijo socialne države"

V zvezi s težavami svetovnega gospodarstva pa je opozoril, da se je finančni sistem reševal z masovnimi denarnimi injekcijami javnega denarja, kar je pripeljalo do velikih zadolžitev največjih držav. Njihov dolg se danes po besedah Stanovnika rešuje z "likvidacijo socialne države". Takšno ravnanje je Stanovnik označil za del posebne oblike "hladne vojne".

Zveza je zaskrbljena nad sedanjim stanjem družbe in države. Javnost pozivajo k aktivnemu sodelovanju pri "demokratični premostitvi sedanjih težav in k ohranitvi pravne in socialne države".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:17 28. September 2011.

    en pameten v pokvarjeni skorupirani državi...en od 2 miljonov ljudi! Kje je pahor da se kaj nauči drugega kot da …

  • 21:05 27. September 2011.

    Nam sploh ni važno ali je kriza ali je ni. Važno je samo, da nam ostanejo borčevske pokojnine nedotakjene.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.