Slovenija
29 ogledov

"Dolg rešujejo na račun socialne države"

Janez Stanovnik je mlade pozval, naj stopijo pod prapor partizanstva. (Foto: IFP Žurnal24 main
Janez Stanovnik, ki je bil spet izvoljen za vodjo NOB, poziva k "dialogu resnice". Zavzel se je za čimprejšnjo vzpostavitev trdnega političnega vodstva.

Janez Stanovnik je v svojem govoru komentiral tako razmere v Sloveniji kot po svetu. "Stanje duha" v državi je po njegovih besedah pogojeno z "notranjo cepitvijo". V preteklih dvajsetih letih je potekala intenzivna kampanja za revizijo zgodovine, zaradi česar je pozval k "dialogu resnice". "Dejstva bomo položili na mizo in naj se izkaže, kaj je res in kaj je laž," je dejal Stanovnik. Zavzel se je za čimprejšnjo vzpostavitev trdnega političnega vodstva v državi.

Stanovnik se je dotaknil tudi gospodarskih razmer. Na področju se po njegovem obetajo "viharni časi", v katerih je treba ohraniti samozavest. Po njegovi oceni je dejstvo, da Slovenija sektorja javne ekonomije ni v celoti prepustila zasebni ekonomiji, ki je danes v finančni krizi, "sidro, ki lahko v viharnih časih pomaga".

Resen problem domačega gospodarstva so brezposelnost in stečaji, pri čemer je posebej opozoril na odpuščene delavce brez pravic. Problem brezposelnosti je po njegovi oceni treba reševati tudi s prekvalifikacijo in ne samo s socialno politiko.

Dolg rešujejo z "likvidacijo socialne države"

V zvezi s težavami svetovnega gospodarstva pa je opozoril, da se je finančni sistem reševal z masovnimi denarnimi injekcijami javnega denarja, kar je pripeljalo do velikih zadolžitev največjih držav. Njihov dolg se danes po besedah Stanovnika rešuje z "likvidacijo socialne države". Takšno ravnanje je Stanovnik označil za del posebne oblike "hladne vojne".

Zveza je zaskrbljena nad sedanjim stanjem družbe in države. Javnost pozivajo k aktivnemu sodelovanju pri "demokratični premostitvi sedanjih težav in k ohranitvi pravne in socialne države".

Komentarjev 2
  • privat 07:17 28.september 2011.

    en pameten v pokvarjeni skorupirani državi...en od 2 miljonov ljudi! Kje je pahor da se kaj nauči drugega kot da lupi male ljudi..pa še levi(črnosrajčnik)

  • mirko 21:05 27.september 2011.

    Nam sploh ni važno ali je kriza ali je ni. Važno je samo, da nam ostanejo borčevske pokojnine nedotakjene.