Doma odpuščanja, v Libiji veliki posli?

Foto: Žurnal24 Jože Tanko (Foto: BOBO)
Tanko sprašuje vlado, ali je običajno, da gradbeno podjetje doma odšpušča delave, med tem ko v tujini sklepa velike posle.
Oglej si celoten članek

"Ali je običajno, da gospodarska družba oziroma gradbeno podjetje, ki je s sklenitvijo več pogodb za gradbene projekte v Libiji dobila "življenjsko" poslovno priložnost, preko "slamnatih" podjetij odpušča zaposlene brez izpolnitve pogodbenih in drugih obveznosti, ki izhajajo iz delovnih razmerij? Prav tako sprašujem, s kakšnimi ukrepi bo zagotovila varstvo delavcev, da bodo imeli ustrezne pogoje za življenje in delo ter nadzor, da ne bo prihajalo do zlorab in izigravanja zakonodaje v zvezi z varstvom pravic delavcev in izpolnjevanja pogodbenih in drugih obveznosti, ki izhajajo iz delovnega razmerja?"  vlado sprašuje vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Trendovski način izigravanja zakonodaje
Opozarja, da je SCT  sklenil pogodbe za gradbene projekte v Libiji v vrednosti najmanj 1,1 milijarde evrov. Kljub tako visoki pogodbeni vrednosti pa SCT v Sloveniji spravlja v stečaj svoja hčerinska podjetja in prek "slamnatih" podjetij odpušča delavce.  "To je postal trendovski način izigravanja veljavne zakonodaje, s katerim v SCT izigravajo in odpuščajo delavce brez izpolnitve pogodbenih in drugih obveznosti, ki izhajajo iz delovnega razmerja," dodaja.

Po garancije v tujino?
Postavlja si tudi vprašanje glede bančnih garancij za zvarovanje gradbenih poslov v Libiji.  ''Po poročanju medijev izhaja, da za bančne garancije obstaja soglasje državne NLB, ki naj bi vodila tudi konzorcij slovenskih bank. Vseh bančnih garancij niti državna NLB niti konzorcij slovenskih bank ne bosta mogla izdati in se bo treba obrniti tudi na tuje finančne trge,'' še opozarja Tanko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.