Slovenija
23 ogledov

Doma odpuščanja, v Libiji veliki posli?

Jože Tanko (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Tanko sprašuje vlado, ali je običajno, da gradbeno podjetje doma odšpušča delave, med tem ko v tujini sklepa velike posle.

"Ali je običajno, da gospodarska družba oziroma gradbeno podjetje, ki je s sklenitvijo več pogodb za gradbene projekte v Libiji dobila "življenjsko" poslovno priložnost, preko "slamnatih" podjetij odpušča zaposlene brez izpolnitve pogodbenih in drugih obveznosti, ki izhajajo iz delovnih razmerij? Prav tako sprašujem, s kakšnimi ukrepi bo zagotovila varstvo delavcev, da bodo imeli ustrezne pogoje za življenje in delo ter nadzor, da ne bo prihajalo do zlorab in izigravanja zakonodaje v zvezi z varstvom pravic delavcev in izpolnjevanja pogodbenih in drugih obveznosti, ki izhajajo iz delovnega razmerja?"  vlado sprašuje vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Trendovski način izigravanja zakonodaje
Opozarja, da je SCT  sklenil pogodbe za gradbene projekte v Libiji v vrednosti najmanj 1,1 milijarde evrov. Kljub tako visoki pogodbeni vrednosti pa SCT v Sloveniji spravlja v stečaj svoja hčerinska podjetja in prek "slamnatih" podjetij odpušča delavce.  "To je postal trendovski način izigravanja veljavne zakonodaje, s katerim v SCT izigravajo in odpuščajo delavce brez izpolnitve pogodbenih in drugih obveznosti, ki izhajajo iz delovnega razmerja," dodaja.

Po garancije v tujino?
Postavlja si tudi vprašanje glede bančnih garancij za zvarovanje gradbenih poslov v Libiji.  ''Po poročanju medijev izhaja, da za bančne garancije obstaja soglasje državne NLB, ki naj bi vodila tudi konzorcij slovenskih bank. Vseh bančnih garancij niti državna NLB niti konzorcij slovenskih bank ne bosta mogla izdati in se bo treba obrniti tudi na tuje finančne trge,'' še opozarja Tanko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.