Drugačno stanje po regijah, ena povsem na meji za prehod v drugo fazo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Incidenca na ravni države je še vedno precej visoka. Prejšnji teden smo se zelo približali meji 500, a je 14-dnevna incidenca v zadnjem tednu žal ponovno porasla, je povedala vladna govorka.
Oglej si celoten članek

V nedeljo so v Sloveniji ob opravljenih 1681 PCR testih potrdili 210 okužb z novim koronavirusom, sedemdnevno povprečje okužb znaša 762. V bolnišnici zdravijo 527 covidnih bolnikov, 91 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. V nedeljo je umrlo šest bolnikov s covidom-19. Opravili so tudi  6.752 hitrih testov.

"Na žalost se stanje ne izboljšuje, kot bi si želeli," je na dopoldanski novinarski konferenci dejala vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. 

Doslej je bilo v Sloveniji opravljenih že več kot 945.000 PCR testiranj in več kot milijon hitrih antigenskih testov. Po oceni NIJZ je aktivnih primerov v državi trenutno 10.737, doslej pa je bilo skupaj potrjenih primerov že več kot 195.000.

Po zadnjih podatkih vlade je zaradi covida-19 v bolnišnicah 527 bolnikov, 17 več kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je 91 bolnikov s covidom-19, dva več. Z bolnišničnega zdravljenja je bilo v nedeljo skupno odpuščenih 14 ljudi. V bolnišnicah je torej znova nad 500 bolnikov, čeprav je v petek prvič po lanskem oktobru padlo pod 500 (498), kar je eden od pogojev za prehod v rumeno fazo ukrepov. 

"Na ravni države je 14-dnevna incidenca še vedno precej visoka, zdaj znaša 510, še prejšni teden smo se približali številki 500, a je na žalost ta incidenca v zadnjem tednu znova porasla," je dodala vladna govorka Maja Bratuša. Na neslavnem prvem mestu je še vedno obalno-kraška regija, ki je krepko nad slovenskim povprečjem (836). Sledita ji Gorenjska in Koroška. 

Foto: Saša Despot odprtje lokalov Na spodnjem delu grafa sta še vedno jugovzhodna in posavska regija z najnižjo incidenco, gre za regiji, ki sta trenutno obarvani v rumeno, vendar zanju velja le odlok pod pristojnostjo ministrstva za gospodarstvo, po katerem so od danes odprli terase gostinskih lokalov. 

Foto: Vlada RS 14-dnevna incidenca Sedemdnevna incidenca oziroma število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu nam pokaže podobno sliko, še vedno je epidemiološko najslabša obalno-kraška regija, kjer pa se stanje vendarle izboljšuje. Še v petek je znašala 447, danes kot je razvidno na spodnjem grafu znaša 407. "Razmere so tam boljše in se počasi pomikajo k oranžni fazi," je dodala vladna govorka.

Slabše je v koroški regiji, ki je v petek pristala na drugem mestu z incidenco 339. Najnovejši podatki kažejo, da se je število okužb v tej regiji v zadnjih dneh povečalo (347).

Foto: Vlada RS Sedemdnevna incidenca

Jugovzhodna regija znova na meji za zaprtje teras

Na ravni države sedemdnevna incidenca znaša 762, še včeraj je bila 766, meja za prehod v rumeno je 600.

Obalno-kraška regija v še vedno rdečem, čeprav je zdaj sedemdnevno število okuženih 68  torej se počasi pomika k oranžni fazi.  Razmere v jugovzhodni regiji, ki je poleg posavske edina v rumenem, se slabšajo. Sedemdnevno število okužb v tem delu države znaša 48, kar zanje pomeni mejo za prehod v rumeno. V Posavju razmere ostajajo bolj stabilne. 

Foto: Vlada RS

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 00:09 9. Marec 2021.

    Četudi bi korona številke resnične, bi bilo bolje, da jih se jih ne bi kar naprej serviralo narodu. Vsi bi …

  • 20:05 8. Marec 2021.

    Ste se napili kave na minus 5?

  • 12:49 8. Marec 2021.

    https://www.youtube.com/watch?v=roDfb8x5AP4

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.