Država bo k pomoči pri delu z begunci pozvala tudi prejemnike socialnih pomoči

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Jutri naj bi na terenu začeli delati prvi zaposleni preko javnih del, k pomoči na terenu pozivajo tudi prejemnike denarne socialne pomoči. Župani, ki menijo, da so lokalne skupnosti preveč obremenjene, od države zahtevajo, da pripravi scenarije za primer, če se bo val beguncev še okrepil, oziroma, če se bodo begunci začeli vračati.
Oglej si celoten članek

"K prostovoljnemu delu z begunci bomo povabili tudi tiste, ki so upravičeni do denarne socialne pomoči," je na današnji novinarski konferenci najavila ministrica za družino in delo Anja Kopač Mrak. Centri za socialno delo so tako doslej evidentirali med 150 in 300 ljudi, ki bi lahko bili primerni za to delo.  

"Ključna je pripravljenost ljudi"

"Gre za specifično delo, ki ga ne more opravljati nekdo, ki za to ni pripravljen. Poudarjam, da gre za prostovoljno delo, tisti, ki bodo sodelovali pa bodo dobili dodatek v višini 76 evrov," razlaga ministrica. 

V javna dela prvih osem brezposelnih

Poleg plačila bodo do dodatka upravičeni tudi zaposleni preko javnih del. Teh bo 260, z večino pa so že bili opravljeni razgovori, nekaj so jih že napotili na zdravniške preglede in prvih osem naj bi pogodbo sklenilo že jutri.

Preberite: Za pomoč beguncem bodo zaposlili 260 brezposelnih

Pogodbe bodo sklenili za november in december, kot pravi Kopač Mrakova pa obstaja velika verjetnost, da bodo pogodbe, ker se bo begunska kriza nadaljevala tudi v prihodnje leto, še podaljšali.

"Država naj pripravi vse možne scenarije!"

"Od države pričakujemo zelo jasne scenarije za primere, če se bodo stvari morda tudi poslabšale," pa je po sestanku županov občin z državnim sekretarjem Boštjanom Šeficem na Šentilju zahteval predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar. "Pozivamo državo, naj se čim bolj pripravi za naprej in da ima scenarije, ki bi se lahko zgodili, že vnaprej pripravljene," je dodal župan Občine Podčetrtek Peter Misja. "Danes je to problem občine Šentilj, jutri je lahko to problem vseh občin. Predvsem smo razmišljali v to smer, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, če se bodo begunci začeli vračati," pa je poudaril šentiljski župan Štefan Žvab.

Foto: Saša Despot begunci

"Šentilj je treba razbremeniti!"

Župani, ki ocenjujejo, da je ob begunski krizi prevelik del bremena padel na lokalne skupnosti in prostovoljce, jasnih odgovorov niso dobili. "Mislim, da je bil sestanek koristen, tako za župane kot zame in za moje kolege. Nekatera priporočila in predloge, ki so jih dali, bomo tudi upoštevali pri našem nadaljnjem delu," je povedal Šefic.

Trenutno so najbolj obremenjene občine Brežice, Šentilj in Gornja Radgona, delno tudi Jesenice. "Zaenkrat je to optimalno naravnano. Se pa zavedamo, da bo treba predvsem Šentilj v prihodnje razbremeniti, če se obseg migracij ne bo zmanjšal," je povedal Šefic. Foto: Saša Despot begunci

Šefic ocenjuje, da nastanitveni center kljub veliki obremenitvi deluje odlično, težava je na območju nikogaršnje zemlje, ki se nahaja 150 metrov od nastanitvenega centra in kjer ljudje čakajo na sprejem v Avstrijo, mnogi tudi več ur in ponoči. "Ta del je treba dodatno urediti, predvsem odvažanje smeti, ki se tam kopičijo v enormnih količinah." 

Po Šeficevih besedah sicer v preteklem vikendu bi bilo pomembnejših varnostnih dogodkov, bilo je nekaj manjših, ki so jih policisti uredili tako, da ni prišlo do eskalacij.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 07:48 4. November 2015.

    "ŽIVE NAJ VSI NARODI" <br />Očitno te je strah k ma ta folk od tebe boljšo sposobnost. Zame je člouk …

  • mph
    22:26 3. November 2015.

    Misliš na tiste prejemnike "socialne pomoči" na račun katere se jim je država obesila na nepremičnine?

  • 19:30 3. November 2015.

    Cerar, investicija v ograjo je denar vržen skozi okno. Ograja teh ljudi ne bo zadržala. Ograja ne bo rešila ničesar. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.