Slovenija
41 ogledov

Država bo k pomoči pri delu z begunci pozvala tudi prejemnike socialnih pomoči

begunci Saša Despot
Jutri naj bi na terenu začeli delati prvi zaposleni preko javnih del, k pomoči na terenu pozivajo tudi prejemnike denarne socialne pomoči. Župani, ki menijo, da so lokalne skupnosti preveč obremenjene, od države zahtevajo, da pripravi scenarije za primer, če se bo val beguncev še okrepil, oziroma, če se bodo begunci začeli vračati.

"K prostovoljnemu delu z begunci bomo povabili tudi tiste, ki so upravičeni do denarne socialne pomoči," je na današnji novinarski konferenci najavila ministrica za družino in delo Anja Kopač Mrak. Centri za socialno delo so tako doslej evidentirali med 150 in 300 ljudi, ki bi lahko bili primerni za to delo.  

"Ključna je pripravljenost ljudi"

"Gre za specifično delo, ki ga ne more opravljati nekdo, ki za to ni pripravljen. Poudarjam, da gre za prostovoljno delo, tisti, ki bodo sodelovali pa bodo dobili dodatek v višini 76 evrov," razlaga ministrica. 

V javna dela prvih osem brezposelnih

Poleg plačila bodo do dodatka upravičeni tudi zaposleni preko javnih del. Teh bo 260, z večino pa so že bili opravljeni razgovori, nekaj so jih že napotili na zdravniške preglede in prvih osem naj bi pogodbo sklenilo že jutri.

Preberite: Za pomoč beguncem bodo zaposlili 260 brezposelnih

Pogodbe bodo sklenili za november in december, kot pravi Kopač Mrakova pa obstaja velika verjetnost, da bodo pogodbe, ker se bo begunska kriza nadaljevala tudi v prihodnje leto, še podaljšali.

"Država naj pripravi vse možne scenarije!"

"Od države pričakujemo zelo jasne scenarije za primere, če se bodo stvari morda tudi poslabšale," pa je po sestanku županov občin z državnim sekretarjem Boštjanom Šeficem na Šentilju zahteval predsednik Skupnosti občin Slovenije Ivan Žagar. "Pozivamo državo, naj se čim bolj pripravi za naprej in da ima scenarije, ki bi se lahko zgodili, že vnaprej pripravljene," je dodal župan Občine Podčetrtek Peter Misja. "Danes je to problem občine Šentilj, jutri je lahko to problem vseh občin. Predvsem smo razmišljali v to smer, kaj se bo zgodilo v prihodnosti, če se bodo begunci začeli vračati," pa je poudaril šentiljski župan Štefan Žvab.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Šentilj je treba razbremeniti!"

Župani, ki ocenjujejo, da je ob begunski krizi prevelik del bremena padel na lokalne skupnosti in prostovoljce, jasnih odgovorov niso dobili. "Mislim, da je bil sestanek koristen, tako za župane kot zame in za moje kolege. Nekatera priporočila in predloge, ki so jih dali, bomo tudi upoštevali pri našem nadaljnjem delu," je povedal Šefic.

Trenutno so najbolj obremenjene občine Brežice, Šentilj in Gornja Radgona, delno tudi Jesenice. "Zaenkrat je to optimalno naravnano. Se pa zavedamo, da bo treba predvsem Šentilj v prihodnje razbremeniti, če se obseg migracij ne bo zmanjšal," je povedal Šefic.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Šefic ocenjuje, da nastanitveni center kljub veliki obremenitvi deluje odlično, težava je na območju nikogaršnje zemlje, ki se nahaja 150 metrov od nastanitvenega centra in kjer ljudje čakajo na sprejem v Avstrijo, mnogi tudi več ur in ponoči. "Ta del je treba dodatno urediti, predvsem odvažanje smeti, ki se tam kopičijo v enormnih količinah." 

Po Šeficevih besedah sicer v preteklem vikendu bi bilo pomembnejših varnostnih dogodkov, bilo je nekaj manjših, ki so jih policisti uredili tako, da ni prišlo do eskalacij.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • anunaki 07:48 04.november 2015.

    "ŽIVE NAJ VSI NARODI" Očitno te je strah k ma ta folk od tebe boljšo sposobnost. Zame je člouk vsak k je pripravljen pomagat sočloveku , in k nebi niti enkrat pomislu da bi komrkol naredu kančah slabga ! ...prikaži več TO SO MOJI BRATJE, in če ti to mislš tko poj te mam za brata, če mislš kokrkol drgač (da je treba ene pobit, da je treba ene zažgt) model, zame nisi člouk in nikol neboš mogu bit člouk z takim razmišljanjem, IN JA, človek ki ni pripravljen pomagat človeku k je v stiski, ne spada med človeštvo.

  • mph 22:26 03.november 2015.

    Misliš na tiste prejemnike "socialne pomoči" na račun katere se jim je država obesila na nepremičnine?

  • principiumnovum 19:30 03.november 2015.

    Cerar, investicija v ograjo je denar vržen skozi okno. Ograja teh ljudi ne bo zadržala. Ograja ne bo rešila ničesar. Če imajo tvoji svetovalci (karierni študenti) kaj pameti (zate vem, da je nimaš) naj od Evrope izprosijo vsa možna sredstva ...prikaži več (finance in materialnotehnična sredstva), ki so jih pripravljeni dati. Od ljudi, denarja, vozil, sredstev zvez... Nafehtaj kar lahko, predvsem pa denar, ker s tem denarjem lahko opremiš lastne sile ter jih popolniš z novimi zaposlitvami. Nove, okrepljene in opremljene sile nam bi v naslednjih mesecih prišle krvavo prav. Dobesedno! Z ograjo pa si ne bomo mogli nič pomagati. Od nje bo imel korist samo kakšen usran, sprijen, smrdljivi, bleferski in pokvarjeni eldeesarski (beri ESEMCEJEVSKI) "podjetnik", ki bo za to od države prejel mastne denarje. Zakaj sem napisl "nafehtaj"? Ker mi nismo bili, nismo in nikoli ne bomo v položaj kaj zahtevati. Že več let smo vazalna država, brez prave lastne oblasti in suverenosti, zato nam trenutno ne preostane nič dru